Dubrovnik ovrhom oduzima tvrđavu Imperijal na Srđu

Autor: Suzana Varošanec , 31. siječanj 2022. u 13:37
Tvrđava je bila predmet ugovora o koncesiji između Grada i tvrtke Razvoj golf, raskinutog u lipnju 2020./GRGO JELAVIĆ/PIXSELL

Grad je prethodno mirnim putem zatražio povrat nekretnine u posjed, navode, ali bez uspjeha i stoga je kao idući korak pokrenut ovršni postupak.

Novi pravni postupak između Grada Dubrovnika i tvrtke Razvoj golf prešao je na teren ovrhe.

Naime, prema obavijesti Grada Dubrovnik, pokrenuli su na tamošnjem Općinskom sudu ovršni postupak nad Razvoj golf radi predaje u posjed tvrđave Imperijal na Srđu, koja je bila predmet ugovora o koncesiji raskinutog 4. lipnja 2020. (inače zaključenog 2009.).

Grad je prethodno mirnim putem zatražio povrat nekretnine u posjed, navode, ali bez uspjeha i stoga je kao idući korak pokrenut ovršni postupak.

U ovršnom zahtjevu traži se predaja nekretnine površine 18.899 četvornih metara slobodne od osoba i stvari u posjed Gradu Dubrovniku kao ovrhovoditelju.

Nakon jednoglasne odluke Gradskog vijeća Grada Dubrovnika o raskidu ugovora za koncesiju tvrđave Imperijal, podsjećaju da je poduzetim daljnjim koracima njihove pravne službe koncesija izbrisana i iz zemljišnih knjiga.

Povodom raskidanja koncesijskog ugovora iz tvrtke Razvoj golf su još tada isticali da su ispunili sve obveze, kao i da je odluka o raskidu po njima protupravna i neutemeljena.

Uz najavu pravnih koraka, upozorili su i na međunarodnu arbitražu koja se vodi protiv države zbog investicije na Srđu, a po mnogima to je mnogo zanimljiviji slučaj zbog tužbenog zahtjeva ‘teškog’ pola milijarde eura.

S druge strane, sam natječaj za koncesiju tvrđave Imperijal nema nikakve izravne veze s projektom Razvoj golf, ističe gradonačelnik Mate Franković.

Podsjetimo, preklani je Razvoj golf tužio Grad zbog prodaje dvije čestice na Srđu za koje se, nakon završetka spora kojega je pokrenula RH, pokazalo da su bile državno, a ne gradsko vlasništvo.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sve što ode pred arbitražni sud u USA, Hrvatska izgubi. Tako će biti i u ovom slučaju.

New Report

Close