Dubrovnik mijenja prostorne planove za Belvedere

Autor: Marija Crnjak , 21. siječanj 2019. u 21:59
Hotel i trebao biti gotov do 2020./Grgo Jelavić/PIXSELL

Rus Viktor Vekselberg uložit će 120 i 150 milijuna eura u hotel s 82 ključa i 7 zvjezdica.

Gradsko vijeće Dubrovnika na sjednici u srijedu trebalo bi usvojiti izmjene prostornih planova te time omogućiti gradnju novog Hotela Belvedere na mjestu ruševnog hotela u vlasništvu ruskog ulagača Viktora Vekselberga.

Kako je poznato, Vekselberg u Dubrovniku do 2020. godine planira izgraditi najluksuzniji hotel u Hrvatskoj, koji će zbog svojih sadržaja i lokacije moći ugostiti najviše gospodarske i državničke skupove. Najavljuju ulaganje od 120 i 150 milijuna eura u hotel s 82 ključa, što znači oko 1,5 milijun eura po ključu i premašuje zahtjeve najluksuznijih hotelskih brendova u svijetu, te predstavlja standard od barem 7 zvjezdica.

Hotel će imati značajno manje soba nego što je ranije planirano, prema dosadašnjim prostornim planovima novi Belvedere trebao je imati 600 kreveta, garažu s 500 parkirališnih mjesta te kongresnu i koncertnu dvoranu.

Projekt novog hotela izradio je arhitektonski studio 3LHD, iz kojeg su se krajem prošle godine pohvalili da je njihov projekt adaptacije hotela dobio zeleno svjetlo od UNESCO-a, za studiju procjene utjecaja na dobra Svjetske baštine (Heritage Impact Assessment HIA).

U UNESCO-u su zaključili da projekt ima pozitivan utjecaj na postojeću situaciju i koristan je doprinos svjetskoj baštini. Iz 3LHD-a pojašnjavaju kako je zgrada hotela u cjelini oblikovana kao meka terasasta struktura niske katnosti, koja se prilagođava topografiji i reljefu, a ozelenjeni krovovi terasa potpuno se utapaju u cjelokupni ansambl okolne prirode. 

Komentirajte prvi

New Report

Close