Dubrovački hoteli konačno smanjili gubitke!

Autor: Marija Crnjak , 01. lipanj 2014. u 13:42
Hotel Excelsior u Dubrovniku. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Preneseni gubici iz ranijih razdoblja iznose oko 910 milijuna kuna i konačno bilježe pad od 12%, pokazala je analiza županijske komore Dubrovnik HGK.

Za turistički sektor Dubrovačko neretvanske županije i sam Grad Doubrovnik prošla je godina bila najuspješnija od osamostaljenja Hrvatske,  po svim pokazateljima uspješnosti poslovanja hotelijera, ali i fizičkim pokazateljima turističkih kretanja, od broja posjeta i noćenja do popunjenosti kapaciteta. Pokazala je to analiza županijske komore Dubrovnik Hrvatske gospodarske komore koju svake godina priprema stručna suradnica Marica Pulitika. Analiza je rezultat anketa među hotelskim kućama koje posluju u DNŽ, u kojoj je sudjelovalo 19 hotelskih tvrtki i grupacija, sa ukupno 17.338 postelja  ili 74 posto. 

Hotelske tvrtke i grupacije iz ankete tako su 2013. godine napravile 2.582.802 noćenja ili 3 posto više nego prethodne godine, uz rast poslovnih prihoda za 9%, ali uz pad financijskih rashoda za 14% u odnosu na 2012. godinu. Ostvareni ukupni prihodi porasli su za 22% (bez predstečajne nagodbe 17%), ukupni rashodi smanjeni su za 5%, a ostvarena bruto dobit veća je za čak 128% (bez predstečajne nagodbe 57%). Ostvareni gubitak manji je čak 70 puta i zabilježen je u samo 2 hotelske tvrtke. Rezultat je dijelom uvjetovan procesom predstečajne nagodbe koja je sklopljena za čak četiri turističke tvrtke na području DNŽ (HTP Korčula, Hoteli Plat, HTP Orebić, Hoteli Podgora).  

"Preneseni gubici iz ranijih razdoblja  ukupno iznose oko 910 milijuna kuna i konačno bilježe pad od 12% u odnosu na 2012. godinu, a manji je i broj hotelskih kuća u kojima su evidentirani (7). U ukupnim prenesenim gubicima udjel hotela visoke kategorije je 75%, ali  ohrabruje trend njihovog smanjenja, koji će se, vjerujem i nastaviti. Ukupne investicije u odnosu na prethodnu godinu su povećane za 43%, od čega  su u hotelima sa 3* udvostručene, a u hotelima sa 4* i 5* povećane za 16%. Ukupna kreditna zaduženja prosječno su porasla su za 12%, a upisana vrijednost temeljnog kapitala za 19% u odnosu na prethodnu godinu", otkriva Marica Pulitika te podsjeća na privatizaciju inove investicijske projekte u narednom razdoblju, što će također pridonijeti oporavku krvne slike dubrovačkog turizma.

DNŽ doduše i dalje zaostaje za drugim jadranskim županijama po prosječnom broju dana boravka. —Udjel individualnih gostiju u DNŽ je u broju noćenja je 55%, a oni koji dolaze organizirano ostvaruju 45% svih noćenja. —Najveći apsolutni porast noćenja u Županiji zabilježen je sa tržišta Velike Britanije (16%), a Britanci ostvaruju čak 42% svih noćenja. —Najveći apsolutni pad ostvarenih noćenja u DNŽ zabilježen je s tržišta Rusije (-25%). —U Gradu je najveći porast zabilježen sa tržišta Velike Britanije, Norveške, SAD-a, Švedske i Australije, a najveći pad sa tržišta Rusije, Španjolske i Francuske.

—Prosječna cijena smještaja u hotelima  4* i 5* je 471 kn po ostvarenom noćenju, a u hotelima 3* 235 kuna po ostvarenom noćenju. —Prosječna cijena smještaja u hotelima u Gradu je 438 kuna po ostvarenom noćenju, a u ostalim hotelima je 229 kuna po ostvarenom noćenju. Dobar je podatak da je porasla i prosječna iskorištenost kapaciteta u hotelima sa 4* i 5* (14 dana više nego godinu ranije), no ona je još uvijek na preniskih 42% što je ispod granice profitabilnosti u hotelijerstvu. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

to su jadni i očajni pokazatelji za branšu za koju naši kvaziekonomisti-šarlatani tvrde da je nosilac razvoja zemlje, i to je osnova kvazigospodarske politike dviju najvećih komunističkih partija.

kakav bi tek bio rezultat da nije uključeno friziranje s predstečajnim nagodbama, te da je pdv jednak ostalim, “nestrateškim” granama? dno dna.

New Report

Close