Državnim bolnicama još pola milijarde kuna za podmirenje dugova

Autor: Iva Boban Valečić , 12. prosinac 2021. u 22:00
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Trebaju riješiti dospjele obveze prema dobavljačima lijekova i medicinskog materijala.

Vlada je u petak donijela odluku na temelju koje će se bolnicama u državnom vlasništvu iz proračuna doznačiti više od pola milijarde kuna za podmirenje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova i medicinskog materijala.

U obrazloženju ove odluke, u kojoj se napominje kako će se ovaj novac koristiti na način da se prvo plate najstarije obveze, ističe se kako se ona donosi radi zadržavanja jednake razine zdravstvene zaštite u cijeloj Hrvatskoj te kako bi se osiguralo nesmetano funkcioniranje bolnica.

Uz državne, iz proračuna će se još jednom pomoći i županijskim bolnicama da servisiraju dospjele dugove u ukupnom iznosu od oko 269,5 milijuna kuna. Obje odluke odnose se na pokrivanje dugova bolnica do 30. studenoga ove godine.

Ovoj odluci prethodile su i druge slične proteklih mjeseci, a nakon rebalansa državnog proračuna država je od travnja na ime dospjelih dugova bolnicama isplatila ukupno više od 3,5 milijardi kuna, zbog čega se i iz samih Banskih dvora čuju apeli da se krene u reformu sustava i transparentnije trošenje novca u zdravstvu, među ostalim i novom Antikorupcijskom strategijom.

U saborsku proceduru Vlada je poslala novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa za koji u Banskim dvorima tvrde da će osnažiti nadležno povjerenstvo, dok iz dijela struke i nevladina sektora dolaze kritike da je intencija suprotna – svesti Povjerenstvo na puko administriranje imovinskih kartica.

Najveći dio kritika odnosio se na onemogućavanje Povjerenstva da objavljuje odluke po kojima se neki dužnosnik nije držao načela djelovanja, za što zakon nije propisao kaznu pa su te odluke posljednjih godina redovito padale na upravnim sudovima.

Komentirajte prvi

New Report

Close