Državni tajnik: Nema kolinja u dvorištima!

Autor: Poslovni.hr , 18. rujan 2023. u 07:44
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Jedan svjetski epidemiolog je rekao da je malo bolesti koje mogu promijeniti svijet i koje mogu dovesti do uništenja vrste, ali jedna od takvih je virus afričke svinjske kuge za svinjogojstvo, poručio je državni tajnik Mladen Pavić

Dosad je na području Vukovarsko-srijemske županije eutanizirano oko 17.200 svinja zbog afričke svinjske kuge, kazao je to državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić, dodajući kako je dosad bilo zahvaćeno čak 780 domaćinstava. Kako je objasnio za N1, eutanazija se od prijave na sumnju obavlja istog dana na temelju simptoma ili temeljem laboratorijskog nalaza.

– Jedan svjetski epidemiolog je rekao da je malo bolesti koje mogu promijeniti svijet i koje mogu dovesti do uništenja vrste, ali jedna od takvih je virus afričke svinjke kuge za svinjogojstvo. Brojni stručnjaci su radili na detektiranju virusa da bi napravili cjepivo. Virus ima poznatih 168 bjelančevina, od njih se samo za osam točno zna čemu služe, a za osam se samo pretpostavlja. Virus je neistražen i stalno se mijenja – kazao je.

– Prije mjesec dana izvađena je epruveta zaražene krvi iz duboko smrznutog nakon šest godina. Virus je i dalje bio aktivan i živ. Virusu pašu niske temperature. Ono što se zna je da virus preživi 500/600 dana u smrznutom, a na šunki i do 600/700 dana – dodao je.

– Zaražena svinja na jednom gospodarstvu je zaraza cijelog gospodarstva, cijelog uzgoja. Upravo zbog prirode bolesti, zbog izuzetno lakog prijenosa. U prva tri dana smo imali tri pojave koje nisu povezane. Tri potpuno odvojena slučajeva, isključivo ljudski faktor. Bolest se odnese na kosi, na ruci, na cipelama – poručio je, zbog čega je zabranjeno od 30. lipnja klanje svinja za vlastite potrebe.

– Od prvog dana pojave bolesti, od 30.6. zabranjeno je klanje svinja za vlastite potrebe. Može se dogoditi da zakoljete svinje u vrijeme inkubacije koja može biti do 19 dana – kaže Pavić.

Ipak, ljudi se ne mogu zaraziti, no Pavić je poručio kako ”bilo kakvim propustom može doći do eksplozije bolesti”.

– Mi smo jedina zemlja gdje se bolest do sad pojavila koja ima ovako specifičan način uzgoja životinja. Prije 10 dana se bolest pojavila kod divlje svinje u Švedskoj – na površini od tisuću kilometara kvadratnih ide eutanazija svih svinja, i divljih i domaćih. Nema pregleda, nema dijagnostičkog ispitivanja u laboratariju, apsolutno sve ide na eutanaziju – zaključio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close