Državi se isplati ulazak OMF-ova u Club Adriatic

Autor: Marija Crnjak , 08. studeni 2018. u 21:59
Čelnik Jadrana Fabris kaže da je potencijal Baškog Polja vrlo dobar PD

Pola godine od privatizacije Jadran u akviziciji.

Ni godinu dana nakon što je i sama dobila novog vlasnika, crikvenička turistička kompanija Jadran sprema se na svoju prvu akviziciju, kupnju državnog udjela u Clubu Adriatic. Ako im uspije transakcija, to će podići tržišnu vrijednost obje kompanije te državnom proračunu donijeti 50,5 milijuna kuna, koliko je Jadran ponudio na natječaju.

Kako je poznato, crikvenički Jadran na natječaju iz kolovoza bio je jedini ponuditelj na natječaju Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) iz kolovoza, nakon što je u prethodnom pokušaju propala prodaja švicarskom investitoru Immo Invest, najviše zato što se u prethodnom natječaju tražilo da investitor prije kupnje riješi vjerovnike iz predstečaja. Od toga je CERP ovoga puta ipak odustao, a predstečajnu nagodbu sklapat će novi vlasnik.

Predsjednik uprave Jadrana Goran Fabris za Poslovni dnevnik pojašnjava zašto im se mogućnost akvizicije Jadrana pokazala kao dobra prilika.

“Mogućnost akvizicije Cluba Adriatic ocijenili smo kao izuzetnu priliku za obogaćivanje portfelja na način koji neće dodatno opteretiti operativno poslovanje Jadrana. Potencijal Baškog polja je u najmanju ruku izuzetan, iako treba priznati da trenutna situacija nije laka. Činjenica je da postoje još neka otvorena pitanja koja ćemo pokušati riješiti u što kraćem roku, ali vjerujem da ćemo uspjeti postići zadovoljavajući dogovor sa svim zainteresiranima. Naša je procjena da je uz relativno mala ulaganja I značajne organizacijske zaokrete moguće osjetno unaprijediti operativno poslovanje, čime će preuzeti kapaciteti biti u stanju sami financirati ne samo svoj daljnji razvoj, nego i vraćanje preuzetih obveza”, pojasnio je Fabris koji u ovom trenutku ne želi govoriti o detaljnim planovima razvoja, jer će to ovisiti i o postizanju dogovora s lokalnom zajednicom.

Kako je poznato, nakon što je tvrtka izišla iz stečaja, većinski paket dionica Jadrana su u svibnju od države kupili mirovinski fondovi PBZ CO i Erste za 199,8 milijuna kuna, s planovima za dokapitalizaciju od 200 milijuna kuna te dodatna ulaganja od 450 milijuna kuna.

Kako doznajemo od Fabrisa, najavljeni investicijski ciklus Jadrana već je u tijeku. Krenuli su s radovima na kompleksu Ad Turres u koji će biti uloženo više od 50 milijuna kuna, nakon čega će čitav kompleks biti dignut na razinu 4 zvjezdice. Uz to odmah po zatvaranju hotela Omorika kreću s rekonstrukcijom postojećih soba, čime nastavljaju ranije započeti ciklus uređenja tog objekta koji bi u 2020. godini trebao dosegnuti razinu od plus 4 zvjezdice. U tijeku su i radovi na dodatnom uređenju hotela Katarina koji će razvijati zdravstveni turizam u suradnji s Poliklinikom Terme Selce, a cilj je od njega stvoriti jedan od prepoznatljivih znakova Crikveničko-vinodolske rivijere. Radi se i na dodatnom uređivanju ostalih objekata koji su dosad silom prilika bili zanemareni.

Jadran je u prvih devet mjeseci povećao prihode od prodaje za 9 posto u odnosu na lani, dok je broj noćenja rastao za 4 posto, a neto dobit za 36 posto. Odluka CERP-a o prihvaćaju ponude Jadrana trebala bi biti poznata već sljedeći tjedan, a neslužbeno se očekuje da bude pozitivna. Naime, osim što CERP već ima pozitivna iskustva s mirovincima, od njih se očekuje da bez problema financiraju i buduće obveze koje ih čekaju u zaključivanju predstečaja. Stoga će se državi kao najvećem vjerovniku Cluba Adriatic isplatiti i učiniti neke financijske ustupke kao bi dobili win-win situaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close