Državi od prodaje dionica Eutelsata oko 175 milijuna kuna

Autor: Marija Brnić , 06. srpanj 2017. u 07:46
Država posjeduje 1,038.242 dionice

Operacija prije godinu dana odgođena zbog urušavanja cijene koja se sada oporavila na 24 eura.

Država će, kako saznaje Poslovni dnevnik, konačno krenuti s realizacijom odluke o prodaji svog dioničkog paketa u Eutelsat Communicationsu na Pariškoj burzi.

Ta je odluka, inače, donesena prije nešto više od godinu dana, u vrijeme mandata vlade Tihomira Oreškovića, ali je prodaja bila hitno obustavljena zbog naglog pada cijene dionice koji je uslijedio netom po usvajanju odluke. Samo u nekoliko dana vrijednost Eutelsatova dionice bila je skliznula s 28 na 15 eura.

Proteklih mjeseci dionica se oporavila i drži se na razini od oko 24 eura, pa se u resornom Ministarstvu državne imovine i CERP-u procjenjuje da je dobar trenutak za aktivaciju stare odluke. Država u tom velikom europskom i svjetskom satelitskom operateru posjeduje 1.038.242 dionice, pa bi se od ove transakcije u državni proračun moglo ubrati oko 175 milijuna kuna. Ovim dionicama Hrvatska u Eutelsatu drži mali vlasnički udjel od 0,45 posto, no riječ je jednom od vrjednijih manjinskih dioničkih paketa u državnom portfelju.

Hrvatska ih je, inače, stekla kroz proces sukcesije imovine bivše države, koja je participirala u osnivanju kompanije prije četiri desetljeća. Posjedovanje ovih dionica i njihova prodaja prvi put se inače počelo spominjati u planu privatizacije u posljednjoj godini mandata vlade Zorana Milanovića, a kao i danas, prodajom se predviđalo osigurati prihode za smanjenje proračunskog deficita i daljnje smanjivanje javnog duga.

Komentari (4)
Pogledajte sve

majstori za prodati 🙂

nego jesu kupili nešto dobro, povoljno kad je palo tako na -50% :))))


Hehe, evo ga treba počet financirati Agrokor pod krinkom od državne je važnosti :))

to će oni dati Barbari za bušenje ugljikovodika u Jadranu

Hehe, evo ga treba počet financirati Agrokor pod krinkom od državne je važnosti :))

Hrvatska pamet je procjenila da je povoljan trenutak za rješiti se dionica Eutelsat Communications, pa što će nam, tako su se rješili i zlata po 200$ po unci, sad je zlato 1250$. Bravo, samo tako naprijed. Sad sljedeće možete šume, vode i potoke tako rješiti.

New Report

Close