Državi iz drugog 
stupa 7,4 milijarde kuna

Autor: Ljubica Gatarić/VL , 09. listopad 2017. u 22:00
Foto:

Prelazak osiguranika iz drugog mirovinskog stupa u obvezni prvi donosi kratkoročnu dobit državi.

Država je više puta krpala proračunske rupe s mirovinskom štednjom, a dosad je iz obaveznih mirovinskih fondova u proračun prebačeno 7,4 milijarde kuna. Većinu novca – oko 4,8 milijardi kuna – donijele su 2014. i 2015. godine djelatne vojne osobe, policajci, pirotehničari i drugi zaposlenici čije će se mirovine isplaćivati prema posebnim propisima. Svi su oni po sili zakona vraćeni u prvi stup kad je državi zatrebalo novca pa je i njihova dotadašnja štednja iz 2. stupa prebačena u proračun. Drugu veliku kategoriju povratnika u prvi stup čine ljudi koji su 2002. godine imali između 40 i 50 godina, a dobrovoljno su izabrali štednju u drugom stupu. Kako nemaju pravo na 27 posto zaštitnog dodatka i mirovina bi im zbog toga bila manja, oni se također vraćaju u 1. stup u trenutku umirovljenja. Četiri mirovinska fonda dosad su za te skupine osiguranika proračunu proslijedila 2,58 milijardi kuna njihove mirovinske štednje. Zaštitni je dodatak ponovo aktualan jer je 198 radnika s beneficiranim stažem iz generacije rođene 1962. godine dobilo umanjenu mirovinu pa se iznova miješaju karte oko drugog stupa teškog 88 milijardi kuna.

Povratak u prvi stup

“Moguće je da je da su te uplate jedan od razloga što se državi ne žuri da prenese isplatu 27-postotnog zaštitnog dodatka i na drugi stup. Novac koji Vlada dobiva u proračun smanjuje poticaj da brzo i na fer način riješi problem zaštitnog dodatka”, komentira Danijel Nestić, analitičar Ekonomskog instituta. Mogućnost povratka u prvi stup predviđena je za približno 95 tisuća zaposlenih rođenih između 1951. i 1961. godine i njima će to pravo teći sve do 2027. godine. Rođeni nakon 1962. nemaju pravo ni na povratak ni na zaštitni dodatak, tako da ih čekaju nesigurna vremena ako Vlada i dalje bude kalkulirala.

Korist kratkog daha

Nestić kaže da vraćanje osiguranika u prvi stup i prebacivanje njihove štednje državi financijski koristi u kratkom roku jer za toliko smanjuje tekuće troškove. No novac koji povratnici donesu sa sobom potroši se istog mjeseca, a njihovo pravo na mirovinu traje desetljećima.   

Komentirajte prvi

New Report

Close