Država više ne smije ignorirati apele za pomoć otočkoj djeci s teškoćama!

Autor: Marina Biluš , 05. svibanj 2021. u 09:34
Udruga Brački poljupci sama se izborila za besplatan trajektni prijevoz za svoje štićenike. Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

‘Svaki službeni zahtjev da se udruzi dodijele sredstva za zapošljavanje stručnog kadra na otoku, da pruža djeci terapije i druge nužne socijalne usluge, biva odbijen uz opravdanje da država jednostavno nema dovoljno novca’ za djecu.

Svake godine Udruga roditelja djece s teškoćama „Brački poljupci“ uspijeva malim otočanima osigurati i do 3200 stručnih terapija bez kojih za 68 mališana i njihove obitelji nema normalnog života. Djeci su tako, zahvaljujući isključivo ovoj Udruzi, na raspolaganju potpuno besplatno logoped, edukacijski rehabilitator, fizioterapeut, senzorni terapeut, učitelj ortopedagog i psiholog.

No, plemenit cilj je jedno, a realnost nešto posve drugo. A ta realnost otkriva da kompletna briga o bračkoj djeci s poteškoćama počiva samo na volonterskoj osnovi. Članovi Udruge, naime, u borbu za prava i zdravlje svojih štićenika ušli su doslovce goloruki. Bez podrške države i bez ostvarenog prava na sustav ugovaranje socijalnih usluga koji bi djeci s teškoćama zajamčio Ustavom garantirano pravo na zdravstvenu zaštitu u sredini u kojoj žive.

„Vrijeme je da sustav preuzme svoj dio tereta. Udruga, ne vidjevši drugog načina da uključi državne institucije u pružanje potrebnih usluga djeci na otoku, kontinuirano traži ugovaranje socijalnih usluga, priprema svu potrebnu dokumentaciju, međutim svaki put je odbijena od strane države“, kažu u Udruzi Brački poljupci i otkrivaju sumornu stvarnost s kojom su suočeni: Posljednje tri godine, svaki njihov zahtjev da se Udruzi dodijele sredstva za zapošljavanje stručnog kadra na otoku, da pruža djeci terapije i druge nužne socijalne usluge, biva odbijen. Opravdanje je predvidljivo: Država, kažu im, jednostavno nema dovoljno novca za otočku djecu!

No, konstante odbijenice udružene bračke volontere nisu zaustavile. Niti će – kažu nam u Udruzi.

A dokaz je i nova, konkretna inicijativa s kojom danas izlaze pred javnost, ali i državu koja još ima priliku reagirati.

Udruga Brački poljupci traži otvaranje podružnice Centra za odgoj i obrazovanje“ Juraj Bonači“, splitske ustanove je koja pruža socijalne usluge djeci s teškoćama u razvoju.

FOTO: Mario Španjić

“Smatramo da CZOO Juraj Bonači obučava stručni kadar i ima dobru volju. Već ima otvorene podružnice u Sinju i Makarskoj, u kojima se ostvaruju usluge nužno potrebne i njihovim korisnicima. Riječ je o uslugama usluga rane intervencije, savjetovanja i pomaganja kao i individualne psihosocijalne podrške u obitelji, individualne psihosocijalne podrške te uslugama grupne psihosocijalne podrške i pomoći pri uključivanju u programe odgoja i redovitog obrazovanja“ kažu iz Udruge Brački poljupci. Poslovnom dnevniku otkrivaju da su na sastanku s ravnateljicom CZOO Juraj Bonači izložili svoju Inicijativu kojom bi svoj bračkoj djeci s nekim vidom poteškoće u razvoju osigurali brži, cjeloviti i kvalitetniji pristup u detektiranju poteškoća kao i otklanjanju ili ublažavanju istih. Pregovori se nastavljaju.

Ova je konkretna inicijativa ujedno „kruna“ velike humanitarne akcije „1100 kilometara za 1100 terapija“ kroz koju od 20. ožujka ove godine Brački poljupci senzibiliziraju javnost i prikupljaju donacije za besplatne terapije svojim štićenicima. Kako i samo ime kaže cilj je bio prikupiti novac dostatan za 1100 terapija.

FOTO: PD

Akcija je pokrenuta zahvaljujući odlučnosti i hrabrosti dvojice bračkih pustolova – Ranka Dragičevića i Danijela Lončara. Oni se od prvog dana akcije „hrvaju“ s surovim izazovima koje je pred njih postavila priroda na ruti Via Adriatica koja se proteže na 1100 kilometara i „skriva“ 14 planina, 12 rijeka, 2 jezera, 18 zaštićenih područja, 7 županija i 52 općine. Danas su započeli finalnu, 13. etapu. Do 3. svibnja humanitarnom akcijom za 528 donatora prikupilo je ukupno 127.898 kuna i time osiguralo 1279 besplatnih terapija za djecu s teškoćama koji žive na otoku Braču.

Komentirajte prvi

New Report

Close