Država udjele daje za kunu kupcu koji sa sedam milijuna poveća temeljni kapital

Autor: Marija Brnić , 16. veljača 2021. u 08:01
Riječ je o tvrtki koja je zapravo deponij otpada iz proizvodnje kutinske Petrokemije/N. Čutuk/PIXSELL

Uoči drugog kruga CERP je opet dao pozajmicu od 1,5 mil. kn kako bi De-Fos uspio dočekati novog vlasnika.

Široj javnosti manje poznatu tvrtku De-Fos iz Kutine, država, u čijem je 100-postotnom vlasništvu, ponovo nudi na prodaju, nakon što prije nekoliko tjedana u prvom krugu privatizacije Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) nije pristigla nijedna valjana ponuda.

U prvom krugu udjele nominalne vrijednosti 5,3 milijuna kuna država je nudila za dva milijuna kuna uz uvjet da kupac priloži poslovni plan i osigura redovito poslovanje i zadržavanje postojeće djelatnosti za dvije godine od dana sklapanja ugovora, za što je trebalo priložiti bankovno jamstvo na sedam milijuna kuna.

Nastavak poslovanja obvezan

Sada država vlasničke udjele nudi za simboličnu cijenu od 1 kune, također uz uvjet osiguranja nastavka poslovanja i zadržavanja osnovne djelatnosti u razdoblju od najmanje dvije godine, no ovaj put uvjetuje se da potencijalni kupac uplati sedam milijuna kuna u povećanje temeljnog kapitala tvrtke u roku od 30 dana od zaključenja kupoprodajnog ugovora.

U natječaju CERP-a navodi se kako taj iznos treba biti namjenski, za financiranje redovitog poslovanja. Kupac se treba obvezati i da se u slučaju raskida ugovora za koje je on odgovoran odriče svih potraživanja prema državi i traženja odštete, a traži se i da se osigura postojanje Nadzornog odbora u kojemu će i nakon privatizacije biti zastupljen predstavnik države.

Takav uvjet nije bio postavljen u prvom krugu privatizacije, pa je očito državi važno da dođe do kupca, ali i zadrži uvid u poslovanje De-Fos-a u kojemu je 12 zaposlenih, ali i za okoliš opasan otpad.

2

milijuna kuna tražila je država za vlasništvo nad De-Fosom u prvom pokušaju privatizacije

Riječ je, naime, o tvrtki koja je zapravo deponij otpada iz proizvodnje kutinske Petrokemije, čije zbrinjavanje svojedobno, kod privatizacije tog proizvođača mineralnih gnojiva njegovi kupci Ina i PPD udruženi u zajedničku tvrtku Terra mineralna gnojiva nisu željeli preuzeti.

Rješavanje ogromnog deponija fosfogipsa predstavlja, naime, velik financijski izdatak kojega kupac Petrokemije nije želio preuzeti, te ga je, u cilju spašavanja matice, u okviru cjelovitog projekta podržanog od Bruxellesa, na sebe preuzela država.

Taj zadatak treba biti obavljen kroz pet godina od preuzimanja Petrokemije, što znači da je već polovica tog vremena prošla. De-Fos s druge strane već neko vrijeme ima problema s osiguravanjem likvidnosti, pa je CERP već krajem godine “uskočio” s pozajmicom od 1,5 milijuna kuna, kako bi osigurao poslovanje za tri mjeseca tijekom kojih se provodio prvi privatizacijski krug.

Sada je, uoči drugog kruga prodaje, CERP također izašao s interventnom pozajmicom, također od 1,5 milijuna kuna, kako bi osigurao De-Fos-u još tri mjeseca da dočeka novog vlasnika.

Neprihvatljiva prva ponuda

U prvom krugu prema dostupnim informacijama javio se samo jedan zainteresiran ponuđač, domaća tvrtka, no s neprihvatljivom ponudom, a navodno je zainteresiran za preuzimanje De-Fos-a jer može osigurati plasman fosfogipsa u neke države u kojima je njegova uporaba, za razliku od EU, dopuštena.

U slučaju ako pod uvjetima postavljenima u ovom pokušaju prodaje država dođe do kupaca, nema sumnje skinut će sa sebe velik teret rješavanja otpada, a u suprotnom razmatrat će se neka od rješenja koja su već bila na stolu, poput osnivanja zajedničke ustanove Sisačko-moslavačke županije i grada Kutine, koja bi ugovorom s FZOEU ili putem EU fondova osigurala financiranje zbrinjavanja otpada Petrokemije.

Hoće li se morati time baviti, CERP će znati nakon 8. ožujka, kada istječe rok za predaju ponuda u novom, drugom privatizacijskom krugu.

Komentirajte prvi

New Report

Close