Država traži od bivših vlasnika da plate dug nastao prije 1940.

Autor: Marija Brnić , 16. svibanj 2013. u 17:57
Marko Ivanović uspio je prije deset godina povratiti obiteljsku tvornicu aluminija u Lozovcu

Nasljednik oduzete rafinerije u Osijeku na kojoj je razvijana Ina nakon dva desetljeća čekanja u zahtjevu da plati stari dug vidi pozitivan znak.

Dok još čeka poziv iz Vlade, Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom ili Agencije za upravljanje državnom imovinom za konačne razgovore o obeštećenju bivših vlasnika za oduzetu imovinu na kojoj je razvijana Ina, Marko Ivanović, jedan od nasljednika, nemalo se iznenadio zahtjevom koji mu je stigao iz Ureda državne uprave Osječko-baranjske županije.

Od njega se kao nasljednika nekadašnje rafinerije u Osijeku, Ipoil, traži hitno podmirenje duga po osnovu hipoteke nad nekretninom iz vremena prije oduzimanja imovine, odnosno prije Drugog svjetskog rata. "Uvidom u povijesni zemljišno knjižni uložak utvrđeno je da je nekretnina u vrijeme oduzimanja bila opterećena hipotekom radi osiguranja isplate dugovanja temeljem dugovnog iskaza od 19. lipnja 1940. za pristojbeni namet u iznosu od 77.626 dinara u korist Općine grada Osijeka", navodi u rješenju upravna savjetnica Nada Jelečanin. Detaljno je predočen i postupak revaloziracije iznosa duga. U odnosu na ondašnji tečaj američkog dolara dug je iznosio 1411 dolara, pa bi po današnjem tečaju Ivanović morao podmiriti 8023 kune.

Ne uplati li navedeni iznos, Ivanovića se upozorava da će njegov zahtjev za naknadu oduzete imovine biti odbijen. "Naravno da sam odmah obavio uplatu", reći će Ivanović, koji nakon dva desetljeća čekanja na rješenje povrata ove imovine u zahtjevu za podmirenje duga iščitava znak da mu je država indirektno priznala da je on ovlaštenik. Još samo da u najavama daljnje prodaje dionica iz svog portfelja Vlada ispuni i još uvijek važeću zakonsku obvezu obeštećenja bivših vlasnika odgovarajućim brojem Ininih dionica. 

Vlada istražuje

Kome dionice Ine?

Zbog zakona o privatizaciji Ine rješavanje obeštećenja bivšeg vlasnika posve je stalo, a ne zna se ni tko proces uopće vodi. Vlada je u travnju obznanila da još ne zna koliki je broj zahtjeva pokrenut za Inu, pa stoga niti koliko dionica je potrebno izdvojiti da se ispuni obveza po zakonu. Zatražila je stoga informacije o tome od županijskih ureda za imovinsko-pravne odnose.

Komentirajte prvi

New Report

Close