Država traži autora priručnika za bolje upravljanje lokalnim tvrtkama

Autor: Marija Brnić , 04. rujan 2023. u 22:00
Ministar pravosuđa Ivan Malenica/Ž. Hladika/PIXSELL

Ministarstvo pravosuđa ponovno je raspisalo natječaj radi usklađivanja sa standardima OECD-a.

Bolja organizacija i kvaliteta korporativnog upravljanja u pravilu je tema kojoj resorna ministarstva posvećuju pozornost kada je riječ o državnom portfelju, no NPOO-om je predviđeno i da se tom tematikom pozabave i na razini tvrtki u većinskom vlasništvu lokalnih i regionalnih samouprava.

Unapređenje
U tim je tvrtkama širok obuhvat djelatnosti i velik protok financijskih sredstava, a zapošljavaju i velik broj radnika, te je taj sustav konstantno izložen pritisku korupcije. Već prije nekoliko godina na razini državnih tvrtki uveden je ujednačen sustav praćenja poslovanja, donesen i višegodišnji antikorupcijski program s ujednačenim standardima izvještavanja o poslovanju i planovima kojih se pridržavaju tvrtke od posebnog interesa i ostale u državnom vlasništvu, a daljnji je plan unaprijediti transparentnost, odgovornost i učinkovitost u radu lokalnih poduzeća.

Predviđeno je provođenje modela korporativnog upravljanja OECD-a s naglaskom na ulogu Nadzornih odbora i uprava u poslovanju, te sprječavanje korupcijskih rizika u njihovom upravljanju. Program na temelju tih smjernica već je izrađen, a sada je Ministarstvo pravosuđa i uprave objavilo natječaj za daljnju fazu ovog projekta te traži pomoć za promociju standarda u korporativnom upravljanju gradskim poduzećima.

Usluga obuhvaća izradu priručnika za primjenu OECD-ovih standarda, procjenu učinaka antikorupcijskog programa u lokalnim poduzećima i utvrđivanje prioriteta za daljnje antikorupcijske dokumente, kao i organizaciju edukativnih radionica za predstavnike nadzornih i upravnih odbora, kao i zaposlenika lokalnih poduzeća.

Angažman od 26 mjeseci
Također se predviđa i održavanje konferencije o standardima unapređenja korporativnog upravljanja na kojoj će sudjelovati predstavnici državnih, regionalnih i lokalnih vlasti, te okrugli stolovi na kojima će participirati predstavnici tvrtki.

Usluga, kako je vidljivo iz dokumentacije, obuhvaća i osiguranje printanja priručnika, organizacije konferencije, od najma dvorana do organiziranja događanja i sudjelovanja predstavnika OECD-a i drugih sudionika. Platit će je suradnik na ovom projektu, kao i tiskanje priručnika, medijsku popraćenost i svu logistiku.

Ukupno je za cijeli projekt unapređenja sustava upravljanja u lokalnim poduzećima predviđeno izdvojiti 800.000 eura, a ovaj dio posla u Ministarstvu su spremni pokriti s manjim dijelom tog iznosa, najviše 84.900 eura, u čemu možda leži i razlog da je riječ o ponovljenom postupku. Partner kojeg odabere ministarstvo Ivana Malenice na ovom će zadatku biti angažiran 26 mjeseci od zaključenja ugovora, a natječaj je otvoren do 27. rujna.

Komentirajte prvi

New Report

Close