Država se kroz trezorce zadužila milijardu kuna više od planiranog

Autor: Ana Blašković , 22. travanj 2020. u 12:04
Ministar financija Zdravko Marić /Igor Šoban/PIXSELL

Prema planu državi u narednom razdoblju ne dospijevaju veći iznosi; krajem travnja stiže jednogodišnji trezorac od 690 milijuna kuna.

Država se u utorak na domaćem tržištu zadužila za 2,5 milijarde kuna po kamatnoj stopi od 0,06 posto. Iako redovna, aukcija trezorskih zapisa ipak je iznenadila iznosom jer je Ministarstvo financija premašilo najavljeni plan zaduženja za više od milijardu kuna.

Prema redovnom tjednom rasporedu državi je dospijevalo 1,16 milijardi kuna “trezoraca” pa je najavila financijskim institucijama iznos od milijardu i pol kuna na rok od godine dana. Na tržištu koje “pliva” u likvidnosti (viška je oko 34 milijarde kuna) one su ponudile upisati 2,55 milijardi kunskih zapisa, a to je resorno ministarstvo i prihvatilo po cijeni koja je bila aktualna i prethodnog tjedna.

Iznos je samo naizgled neočekivan. Prema planu državi u narednom razdoblju ne dospijevaju veći iznosi; krajem travnja stiže jednogodišnji trezorac od 690 milijuna kuna, a sredinom srpnja 1,25 milijardi dolara obveznice izdane tijekom zadnje krize 2010., no mjere za pomoć gospodarstvu preko noći iznijedrile stvorile su potrebu od 45 milijardi kuna (u prvom koraku).

Istovremeno, financijskim institucijama kreditiranje države – čak i uz 0,06 posto na godinu dana, je isplativo s obzirom na (gotovo) nepostojeći rizik i ekonomiju koja je stala.

Vrijedi istaknuti da su na aukciji u utorak banke ipak sudjelovale u manjini (oko 45 posto) izgledno važući svoje potrebe za likvidnošću s obzirom na 30-ak tisuća zahtjeva za moratorijima građana i tvrtki, ali i najave države da će nova zaduženja realizirati na domaćem tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close