Država s 800 kuna sufinancira kupnju hladnjaka, zamrzivača, perilica…

Autor: Poslovni.hr , 03. lipanj 2015. u 09:45
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Za dobiti poticaj, građani trebaju na prodajnom mjestu prilikom kupnje dati svoje osobne podatke te će im biti uručen jedinstveni obrazac sa barkodom.

„Kako bismo smanjili potrošnju energije u kućanstvima, već smo pokrenuli programe energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada. Ove godine po prvi put pokrećemo program koji će građanima omogućiti i da svoj dom opreme energetski najučinkovitijim uređajima. Upravo uređaji troše 20% ukupne energije u kućanstvu. Osigurali smo 8 milijuna kuna za sufinanciranje 10.000 uređaja energetskog razreda A+++ jer takvi uređaji troše 30-60% manje energije i vode. Istovremeno se doprinosi smanjenju emisija CO2 i čuva okoliš“  – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Danas je krenuo javni poziv za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja. Osigurana su sredstva za 10.000 uređaja, a iznos poticaja je 800 kuna. Program sufinanciranja zajednički pokreću Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na temelju nacionalne Strategije energetske učinkovitosti te Trećeg nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti.

U Hrvatskoj se godišnje proda oko 180.000 kućanskih uređaja, a do 2020. godine će trebati zamijeniti više od 2 milijuna uređaja čiji životni vijek ističe. Namjera je ovog programa da se prilikom zamjene ili kupnje novih uređaja, građani u startu odluče za one najučinkovitije uređaje na tržištu. Time će ostvariti uštedu energije, uštedu troškova grijanja i vode te očuvati okoliš.

Sufinancira se kupnja A+++ hladnjaka, zamrzivača, hladnjaka sa zamrzivačem, perilica posuđa, perilica rublja i sušilica na prodajnim mjestima diljem Hrvatske.

U program je uključeno 599 prodajnih mjesta i 383 različitih vrsta uređaja, a popis svih prodajnih mjesta i uređaja za koje je moguće dobiti poticaj možete naći na web stranicama Fonda www.fzoeu.hr i Ministarstva www.mzoip.hr.

Za dobiti poticaj, građani trebaju na prodajnom mjestu prilikom kupnje dati svoje osobne podatke te će im biti uručen jedinstveni obrazac sa barkodom. Jedna osoba može dobiti poticaj za jedan kupljeni uređaj. Potpisani obrazac je potrebno poslati u Fond, zajedno sa preslikama računa, osobne iskaznice i kartice ili nekog drugog dokumenta koji sadržava IBAN. S obzirom da je dostupno  točno 10.000 takvih obrazaca, građani koji ga dobiju mogu biti sigurni da će, dostave li u roku 15 dana potrebne dokumente u Fond, na svoj račun dobiti 800 kuna državnih poticaja.  

Kupnja novog uređaja prilika je i za pravilno zbrinjavanje starog kućanskog uređaja, kojeg građani mogu besplatno predati na prodajnom mjestu na kojem su obavili kupnju.

Komentari (4)
Pogledajte sve

To je još jedna nova prevara ove Kukuriku Vlade.

To je u stvari jedan novi porez (samo se zove “sufinanciranje kupnje”).

Briga nas kako se zove ova otimačina kada nam otimaju lovu.

Ti kućanski aparati AAA+ toliko su skupi i da pored tih 800 kn tek za 20 godina ćemo osjetiti uštedu na manjoj potrošnji struje i to za par kuna.

I to ako taj štedljivi kućanski aparat izdrži 20 godina rada bez popravaka.

Kada sve zbrojite pluseve i minuse , radi se o prevari , novom porezu , novoj otimačini love.

S čijim novcem????

ne.to je iz fondova eu.

ne časti država, nego svi mi kojima otimaju novac od plaća kroz bezbrojne poreze i namete pa nam vraćaju mrvice i to na kapaljku!!!!

New Report

Close