Uljanik u stečaju kreće s prodajom riječkog 3. maja, na raspolaganju je 88 posto dionica

Autor: Marija Brnić , 13. travanj 2021. u 11:20
Foto: Goran KovaČIĆ/PIXSELL

Skupština vjerovnika je 7.5. na sudu u Pazinu i tad će se pokušati utvrditi uvjeti i načini pod kojima će se pokušati unovčiti dionice.

Dionice riječkog 3. maja, koji je od kraha Uljanika pod posebnom skrbi države, konačno će na prodaju. Prvi pokušaj ispitivanja interesa tržišta predložit će vjerovnicima Uljanika u stečaju, u čijem je vlasništvu najveći dio, 88% dionica, stečajna upraviteljica te krovne tvrtke pulskog brodogradilišta Marija Ružić.

Na skupštini vjerovnika na Trgovačkom sudu u Pazinu 7. svibnja jedna od točaka dnevnog reda je utvrđivanje uvjeta i načina pod kojima će se pokušati unovčiti ove dionice.

Te dionice posljednjih godina, od kraha Uljanika, predmet su stalnog propitkivanja u javnosti zašto ih država, kao najveći vjerovnik u Uljaniku, ne proda, posebice jer iz krugova škvera često stižu informacije kako ima interesa za nastavak poslovanja 3. maja, no pitanje je ima li i ozbiljnih kupaca za tvrtku koja je u nezavidnom financijskom stanju u kakvom se nalazi 3. maj.

Stečajna upraviteljica ima zakonsku obvezu u određenom roku pokušati unovčiti imovinu stečajnog dužnika i odluka koju će predložiti dio je ispunjenja te obveze.

Pred vjerovnike će izaći s prijedlogom više modela s kojima se može postići najbolju cijenu za dionice, koje se u međuvremenu priprema, a na vjerovnicima će biti odluka o izboru najpovoljnijeg rješenja, pri čemu će opet glavnu riječ imati predstavnici države.

U stečajnoj masi Uljanika dionice 3. maja upisane su po ukupnoj vrijednosti od oko 16 milijuna kuna – 10 kuna za dionicu, što je njihove nominalne vrijednosti od 100 kuna. Tom dionicom, koja kotira na Zagrebačkoj burzi, ne trguje se već duže od godinu dana.

Posljednja transakcija obavljena je u siječnju 2020., a protrgovano je 257 dionica po cijeni od 37 kuna.

U međuvremenu tvrtka je prošla težak postupak deblokade uz pomoć države koja je poduprla program omogućavanja nastavka poslovanja dovršetkom radova na tri započete gradnje, te uz dogovor s vjerovnicima koji su ostavili “na čekanju” zahtjeve za podmirenjem potraživanja od 3. maja do rujna ove godine.

U međuvremenu kao mogući partneri za 3. maj spominjali su se talijanski Fincantieri, australski Scenic pa i njemački brodograditelj Lürssen, koji je nedavno pokrenuo i otvaranje inženjerskog centra za razvoj i projektiranje luksuznih jahti koji bi trebao do kraja godine zaživjeti u Rijeci, no svi oni, koliko se čuje, zainteresirani su za poslovnu suradnju s 3. majem, ne i za vlasničko preuzimanje.

Skori pokušaj prodaje Uljanikovih dionica u 3. maju koji je pokrenut radi ispunjavanja obveze u stečajnom postupku, bit će, dakle, dobar test kako kotira ovaj industrijalac i ima li potencijala na tržištu, za čije je provođenje ovo i dobar trenutak, dok tvrtka još posluje u nekom vakuumu, uz pomoć države.

A osim dionica 3. maja, stečajna upraviteljica Uljanika nastavlja s pokušajima unovčenja ostale imovine pa su u tijeku dražbe za još tri novogradnje, za koje dosad nije bilo uspjeha, a koje se u ovom 4. krugu nude po simboličnoj cijeni od 1 kune.

Riječ je o gradnjama 531, nedovršenom ro-ro brodu čija je procijenjena vrijednost 72 mil. kn, brodu za prijevoz rasutih tereta 527 koju je vještak procijenio vrijednom više od 74 milijuna kuna, te nedovršeni brod za prijevoz stoke, najvrednija među preostalim novogradnjama pulskog škvera, brod 526 procijenjen na 128 milijuna kuna.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sretno 3.Maj

New Report

Close