Država prvi put na dražbi prodaje većinski udjel neke tvrtke

Autor: Marija Brnić , 25. svibanj 2023. u 06:33
Milan Plećaš, ravnatelj CERP-a/M. Prpić; D. Špehar/PIXSELL

CERP je utvrdio početnu cijenu paketa od pet vlasničkih udjela koji čine 89,8 posto temeljnog kapitala u visini 3,28 milijuna eura.

Za desetak dana CERP će objaviti poziv za svoju prvi postupak neposredne prodaje za većinski vlasnički paket iz svog portfelja.

Do sada se za tim modelom posezalo u slučaju manjinskih paketa, no sada će CERP iskoristiti tu zakonsku mogućnost i u slučaju slatinskog Agroduhan. Nakon što nisu urodila plodom prva dva kruga prodaje standardnim modelima, najprije po nominalnoj i potom sniženoj cijeni, Upravno vijeće CERP-a odobrilo je na prošlotjednoj sjednici uvjete za ovaj postupak.

Utvrđena je početna cijena paketa od pet vlasničkih udjela koji čine 89,8 posto temeljnog kapitala u visini 3,28 milijuna eura, a cjenovni korak “na dolje” od 3300 eura.

2

milijuna eura iznose neriješene obveze prema većinskom vlasniku CERP-u

Turska tvrtka se ne javlja
Ravnatelj CERP-a Milan Plećaš dobio je zadatak odrediti koja će biti najniža cijena ispod koje se postupak izravne prodaje obustavlja, dok će se na prodaji moći nadmetati oni koji sedam dana prije održavanja potvrde interes prijavom na obrazac koji će biti objavljen na CERP-ovim internetskim stranicama i uplatom 328.000 eura jamčevine. Po uputi, bude li interesa, zainteresirani kupci moći će obaviti i dubinsko snimanje slatinske tvrtke.

Prema neslužbenim informacijama, potencijalnih kupaca ima, iako se na prethodna dva natječaja nitko nije odazvao. Tada je kao glavni kandidat slovila turska tvrtka Star Agritech International, koja je navodno duže vrijeme davala signale da je zainteresirana za preuzimanje, a spominjalo se kao interesenta i kupca iz branše iz Njemačke, navodno German Tobacco.

Potencijalnih pisama namjere navodno je u CERP stiglo i preko posrednika. Star Agritech je do sada očigledno odabrao strategiju čekanja niže cijene, no u Slatini se pitaju hoće li nakon velikog potresa u Turskoj ostati u igri, jer nakon toga više nije bilo kontakata.

Poslovanje na vrhuncu

Novi pokušaj privatizacije Agroduhan dočekuje s najboljim godišnjim rezultatom, prihodom od 8,47 milijuna eura i neto dobiti od 647.000 eura.

Novi pokušaj privatizacije Agroduhan dočekuje s dosad najboljim godišnjim rezultatom. Prema podacima Poslovna.hr, poslovnu 2022. zaključio je s ukupnim prihodom od 8,47 milijuna eura i neto dobiti od 647.000 eura.

Tvrtka je završila sudske sporove koji su odbijali potencijalne kupce, a iz predstečajne nagodbe preostale su neriješene obveze prema većinskom vlasniku CERP-u, koje on zbog zakonskih pravila, ne može otpisati, a riječ je o oko 16 milijuna kuna ili 2 milijuna eura.

Tvrtka je zbog problema s plaćanjem kooperanata CERP-u dogovorenu otplatu duga prestala podmirivati još 2017., a kako bi joj pomogli održati stabilnost i likvidnost do dolaska novog vlasnika koji će podmiriti dug, odlukama CERP prisilnu naplatu redovito odgađa. Posljednjom odlukom iz veljače ove godine CERP je Agroduhanu ostavio vremena za podmirenje do kraja 2023.

Važan poduzetnik
Broj zaposlenih u Agroduhanu kontinuirano se smanjuje, prema podacima za prošlu godinu bilo ih je 67, a prosječne plaće su u porastu, lani su iznosile 1030 eura. Agroduhan je na lokalnom području važan poduzetnik, a uz Hrvatske duhane i jedini je otkupljivač duhana, te sve količine obrađenog duhana izvozi na inozemna tržišta.

U tijeku su, inače, najveće aktivnosti na proizvodnji duhana, a kako je iz godine u godinu sve slabiji interes kooperanata, otkupna cijena duhana povećana je za ovogodišnju berbu za 43 posto, zahvaljujući čemu je zaustavljen pad proizvodnje kod kooperanata.

Proizvodnja duhana u Hrvatskoj je inače zakonski regulirana, a Agroduhan ima značajno manji udjel na tržištu od virovitičkih Hrvatskih duhana, koji su u vlasništvu BAT-a i koji do sada nije iskazivao interes. Štoviše, objašnjavali su kako to nije niti izvedivo zbog pravila tržišnog natjecanja i koncentracije poduzetnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close