Država prodaje imovinu zaplijenjenu Ivi Sanaderu: Kuća, zemljište, stan, vila, slike…

Autor: Poslovni.hr , 11. siječanj 2023. u 08:12
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Trajno oduzetim nekretninama i pokretninama upravlja resorno ministarstvo u skladu sa Zakonom o upravljanju državnom imovinom.

Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je postupak prodaje zaplijenjene imovine Ive Sanadera na temelju pravomoćne presude u slučaju Planinska i FIMI media.

Jedna od nekretnina koja će ići na bubanj i kuća u Krapju pokraj Lonjskog polja koju je njegov pokojni punac kupio 2008., javlja HRT.

Uvidom u dokumentaciju suda u Novskoj jasno je da je država pokrenula postupak brisanja tzv. plombe kojom se u sudskom postupku branila prodaja odnosno otuđenje ove nekretnine. Može se očekivati da će država Sanaderov kriminal pokušati nadoknaditi prodajom i te kuće.

Postupak je pokrenut za još četiri nekretnine koje u zemljišnim knjigama uglavnom glase na članove njegove obitelji, poput nekretnine na Goljaku, zemljišta na Braču, stana u Splitu te Sanaderove zagrebačke rezidencije, vile u Kozarčevoj ulici u kojoj je živio i iz koje je bježao. Vila još uvijek ima plombu. No, tehnički to ne znači da ovršni postupak nije započeo ili barem tako tvrde pravni stručnjaci koji pred kamere ne žele.

Trajno oduzetim nekretninama i pokretninama upravlja resorno ministarstvo u skladu sa Zakonom o upravljanju državnom imovinom.

Trajno oduzeta imovina nakon procjene ovlaštenog sudskog vještaka prodaje se putem javnog natječaja, javnim prikupljanjem ponuda, a istodobno se uzimaju u obzir i potrebe državnih tijela, ustanova socijalne skrbi te ostalih korisnika državnog proračuna.

Potvrđeno je i da je pokrenuta ovrha nad vrijednim umjetničkim djelima. U predmetu FIMI MEDIA oduzeto je 12 umjetnina, od čega je jedna slika, ona Vlahe Bukovca, procijenjena na više od 300 000 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close