Država prodaje i udjele u top turističkim kompanijama

Autor: Marija Brnić , 18. veljača 2020. u 22:00
Državnih 0,40% dionica porečke Valamar Riviere procijenjene na 18,95 milijuna kuna/VALAMAR

Dionice pet hotelskih tvrtki ukupno su procijenjenje na vrijednost od 61,3 milijuna kuna

Osim natječaja za prodaju manjinskih udjela koje država ima u 30 poduzeća, koji je u tijeku, CERP kreće i s još nekoliko prodaja, i to vrlo atraktivnih dionica iz hotelskog sektora.

Upravno vijeće CERP-a odobrilo je prodaju na zagrebačkoj burzi preko ovlaštenog investicijskog društva dionice pet tvrtki s ukupnom procijenjenom vrijednošću od 61,3 milijuna kuna.

Broj ‘paketa’ tek se čeka
Konkretno, prodavat će 0,62 posto dionica Imperial Riviere iz Raba čija je vrijednost temeljem zadnje prosječne dnevne cijene koju je postizala dionica u trgovanju ukupno pet milijuna kuna. Za porečku Plavu lagunu dionice koje čine 0,45% temeljnog kapitala procjena je da vrijede 12,6 milijuna kuna, a 0,38% dionica rovinjske Maistre 18,8 milijuna kuna.

Na prodaju će se dati i 1,55% šibenskog Solarisa čija je procjena gotovo šest milijuna kuna, te 0,40% dionica porečke Valamar Riviere procijenjene na 18,95 milijuna kuna. U svim ovim tvrtkama i nakon ovog kruga prodaje ostat će još manji broj dionica za prodaju, od čega najviše u Imperialu (1,51%), te Valamaru (1,22%).

Spomenuti iznosi procijenjene vrijednosti utvrđene su temeljem podataka uoči donošenja odluke o prodaji, a konačne početne cijene utvrdit će se kao zadnja dnevna cijena objavljena prije davanja naloga investicijskom društvu, s kojim će se u zadnji trenutak usuglasiti i hoće li se dionice hotelijera prodavati u jednom ili više manjih paketa.

Angažirali procjenitelja
Osim putem ZSE-a, uslijedit će i prodaja dionica putem javnog nadmetanja, i to za dosad nezamijećen paket u CERP-ovom portfelju – udjel od 44,26% u osječkoj tvrtki Restoran Grand. Iz sudskog registra i financijskih izvještaja vidljivo je da je tvrtka u većinskom vlasništvu Antuna Endriha, nema zaposlenih, a bavi se iznajmljivanjem apartmana u Rovinju, te caffe bara u Osijeku.

Ima relativno skromne prihode, u 2018. bili su 139.000 kuna, no knjigovodstvena vrijednost materijalne imovine prema zadnjem financijskom izvješću prelazi dva milijuna kuna.

CERP je prije odluke o pokretanju postupka prodaje udjela u ovoj tvrtki nominalno vrijednog 885.000 kuna angažirao procjenitelja, uz čiju je pomoć utvrđena početna cijena od 1,25 milijuna kuna. Uz cjenovni korak od 5 tisuća kuna nadmetanje za ovaj udjel će se održati u CERP-u 45 dana od objave poziva.

Komentirajte prvi

New Report

Close