Država pokreće privatizaciju Panexa, cijena 3,8 milijuna kuna

Autor: Marija Brnić , 14. listopad 2019. u 09:01
Država ne uvjetuje zadržavanje djelatnosti i ulaganje/PANEX D.D.

Čakovečki proizvođač metalne galanterije bavi se i pjeskarenjem, a 40% prihoda ima od najma nekretnina.

Čakovečka tvrtka Panex jedna je od 23 iz portfelja Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) u kojoj država ima većinski udjel, a za koju država konačno pokreće privatizaciju.  Budući da su se godinama vodili sudski sporovi koji su posljedica repova ostalih iz doba pretvorbe, pogrešno upisanih podataka, kao i tužbi malih dioničara, dionice Panexa sve dosad su bile pod rezervacijom i nije bila moguća njihova prodaja.

Država tako prvi put testira tržište i nudi sav paket koji posjeduje, 97 posto, odnosno 148.409 dionica nominalno vrijednih 14,84 milijuna kuna, za koje je određena početna cijena od 3,8 milijuna kuna.   Tvrtka se inače bavi proizvodnjom garderobnih ormara i metalne galanterije, te uslugama pjeskarenja i lakiranja metala, no, važan oslonac svih proteklih godina predstavlja iznajmljivanje nekretnina, koji Panexu donosi čak 40 posto ukupnih prihoda. Oni su, pak, na razini od oko 4 milijuna kuna, a tvrtka je krajem prošle godine zapošljavala 23 radnika s prosječnom neto plaćom od 5171 kuna.

Iza sebe čakovečki proizvođač ima 70-godišnju tradiciju, no nakon postupaka pretvorbe koji su u dva navrata bili poništavani, tvrtka je preživljavala krizu za krizom, među ostalim i mijenjajući poslove od proizvodnje poljoprivrednih strojeva, čeličnih konstrukcija za građevinski sektor do današnjih metalnih polica i ormara. Zbog promjena na tržištu i gubitka nekadašnjih poslova, a potom i teškoća u naplati najamnina za svoje prostore, Panex je prolazio i kroz likvidnosnu krizu.

Prošao je u međuvremenu i kroz proces predstečajne nagodbe, koju je, prvenstveno prodajom nekretnine, uspio zaključiti i prije predviđenog vremena. U bilanci Panexove nekretnine procijenjene su na ukupno 14 milijuna kuna, od čega je vrijednost zemljišta 4 milijuna, a građevina oko 10 milijuna kuna.  Posljednje dvije godine tvrtka posluje s gubitkom, koji je lani bio na razini od 1,5 milijuna, a godinu ranije 2,4 milijuna kuna. Tvrtka i danas ima niz sudskih sporova u kojima je uglavnom tužitelj, a u jednom i tuženik, a za koje se rješenje ne očekuje u skorije vrijeme.   

U natječaju za prodaju dionica Panexa CERP od potencijalnih ponuđača ne uvjetuje zadržavanje djelatnosti i ulaganja, a ozbiljnost će potencijalni kupci morati dokazati standardnom uplatom jamčevine od 10 posto početne prodajne cijene. Odabir će biti temeljen na najvišoj ponuđenoj cijeni, a određen je cjenovni korak nadmetanja od 5 tisuća kuna. Rok za podnošenje prijave i uplatu jamčevine je 14. studenog, a javno nadmetanje održat će se u CERP-u 25. studenog. 

Komentirajte prvi

New Report

Close