Država podiže temeljni kapital ZTC-a na 397 milijuna kuna

Autor: Marija Brnić , 10. siječanj 2020. u 08:20
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Još uvijek nema informacija o modelu uključivanja Patrije i Kongsberga u projekt.

U godini u kojoj se očekuje da u partnerstvu s norveškim Kongsbergom i finskom Patrijom Zrakoplovno-tehnički centar postane regionalni centar za servis helikoptera i aviona, vlada je ovoj državnoj tvrtki odlučila povećati temeljni kapital.

Ministru obrane Damiru Krstičeviću odobreno je potpisivanje ugovora kojim će ZTC-u u vlasništvo biti prepuštena imovina i oprema koju tvrtka koristi bez naknade već deset godina, od kada je izdvojena iz sustava Ministarstva obrane. Vladinom odlukom temeljni kapital ZTC-a država će povećati kapital svoje tvrtke za 122,6 milijuna kuna, na 397,6 milijuna kuna.

Nakon što je u studenom prošle godine s ministar gospodarstva Darko Horvat s predstavnicima Kongsberga i Patrije u Zagrebu potpisao Memorandum o suglasnosti za uspostavu strateške suradnje na ovom projektu ostalo je uvjerenje da će kapitalno snaženje tvrtke doći od strane budućih partnera. Mediji su, naime, zabilježili informacije o tome da bi trebala uslijediti dokapitalizacija koja bi se provela uvođenjem novih tehnologija i financijskim ulaganjem u ZTC, no tek se trebalo utvrditi detalje samog modela uključujući i koliki bi većinski udjel u ZTC-u Patria i Kongsberg kupili, odnosno stekli.

Sam model partnerstva, prema tadašnjoj Horvatovoj najavi, definirao bi se do polovice veljače, nakon čega bi uslijedila njegova prezentacija hrvatskoj, finskoj i norveškoj javnosti, a cjelokupan projekt trebao bi biti realiziran do kraja 2020. Oko ovoga projekta Ministarstvo gospodarstva s Patrijom i Kngsbergom razgovaralo je više od godinu dana prije potpisivanja memoranduma, a za daljnju suradnju predviđeno je potpisivanje strateškog sporazuma o gospodarskoj suradnji.

Što, pak, dokapitalizacija unosom materijalne imovine koju sada provodi država predstavlja za daljnji proces transformacije ZTC-a u logistički centar za usluge remonta i modernizacije zrakoplova, te kako teku pregovori o partnerstvu s Patrijom i Kongsbergom, iz Ministarstva gospodarstva koje vodi ovaj projekt jučer nije bilo dostupnih informacija.

Komentirajte prvi

New Report

Close