Država planira mladima, kao za stan, davati subvencije za kupnju zemlje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. veljača 2020. u 10:38
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Na pitanje o moratoriju na prodaju poljoprivredne zemlje strancima koji istječe u srpnju Vučković je ustvrdila da je ministartsvo prije nekoliko mjeseci podnijelo zahtjev za odgodu te kako vjeruje da će biti pozitivno riješen.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković najavila je u razgovoru za Večernji list da će država mladima davati subvencije za kupnju zemlje kao i da će tražiti produlje moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima.

Povećanje produktivnosti i klimatske otpornosti poljoprivredne proizvodnje, jačanje konkurentnosti poslovnog okruženja i poljoprivredno-prehrambenog sustava te obnova ruralne ekonomije i poboljšanja životnog standarda u ruralnom prostoru tri su glavna strateška cilja u hrvatskoj poljoprivredi koju resorno ministarstvo radi u suradnji sa Svjetskom bankom.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kaže da se nakon dijagnostičke obrade i analize sektora te gotovog nacrta strateške vizije za razvoj poljoprivrede i ruralnog prostora krenulo i u izradu akcijskog plana koji bi krajem ove godine trebao rezultirati prijedlogom fokusiranih intervencija za idućih desetak godina, a istovremeno će poslužiti i kao podloga za programiranje Nacionalnog strateškog plana za Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) 2021. – 2027.

"Uspostavili smo prilično konstruktivan dijalog sa svim sektorima, poljoprivrednicima i različitim institucijama, što nam priznaju i brojni dosadašnji kritičari", kaže ministrica za Večernji list.

Osvrčući se na sedam mjeseci svog mandata kazala je da velike napore ulažu i u digitalizaciju poljoprivrede, koja će se očitovati kroz izvještajno-upravljački sustav Ministarstva poljoprivrede, e-poljoprivrednu iskaznicu te druge manje aplikacije.

"Planirane aktivnosti provode se na vrijeme, s tim da su u konzultacijama sa sektorom dodane određene aktivnosti. Upravo ovih dana u tijeku je još jedna misija Svjetske banke, a odredili smo već i tri područja u kojima ćemo provesti pilot-projekte", kazala je ministrica poljoprivrede.

Govoreći o prioritetima u hrvatskom predsjedanju Unijom rekla je da se, što se tiče Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), donose nove uredbe o budućim strateškim planovima koji će u sebi sadržavati intervencije za oba dosadašnja stupa – direktna plaćanja i ruralni razvoj, zatim tzv. financijska uredba te uredba o zajedničkoj organizaciji tržišta.

Neka važna pitanja dio su pregovaračkog paketa i nisu u rukama Vijeća EU nadležnog za poljoprivredu i ribarstvo, kojim trenutačno predsjeda hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede, već se vežu uz rasprave o ukupnom proračunu EU, tzv. višegodišnjem financijskom okviru, ispričala je ministrica za Večernji list.

Na pitanje o moratoriju na prodaju poljoprivredne zemlje strancima koji istječe u srpnju Vučković je ustvrdila da je ministartsvo prije nekoliko mjeseci podnijelo zahtjev za odgodu te kako vjeruje da će biti pozitivno riješen.

Potvrdila je i da ministarstvo razgovara "s određenim financijskim institucijama" kako bi "obogatili ponudu financijskih instrumenata" mladima za subvencionirano kupovanje zemlje, donosi Večernji list.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Produljenja sigurno neće biti. Sedam godina je na ljeto od kao smo u članstvu. Samo vi trošite novac poreznih obveznika u vreću bez dna. Rezultati u poljoprivredi su poražavajući a poticaji nikad veći.Pustite strance, dobro će vam platiti zemlju, a neće je odnijeti sa sobom. U Nizozemskoj hektar košta i do 65.000,00 € i opet proizvode rentabilno. Našem čovjeku ga možeš pokloniti i za par godina će biti u blokadi.

New Report

Close