Država PIF-ovima nudi Jadran, oni tvrde da vrijedi triput manje

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 16. lipanj 2016. u 09:00
Velebit, Proficio i Slavonski fond: crikvenički hotel težak 43 mil. kn/Fotolia

Osim cijene, 155 milijuna kuna po procjeni Horwath Consultinga, problem je što je hotel opterećen sporovima.

Vlada je predložila trima društvima – Proficiju, Velebitu i Slavonskom fondu, bivšim privatizacijskim investicijskim fondovima (PIF), koji su nakon 16 godina dobili spor protiv države, nagodbu ponudivši im dionice hotela crikveničkog Jadrana.

U njemu  država  ima 80% udjela, na popisu je državnog portfelja koji bi trebao uskoro u prodaju, ali je opterećen sporovima.  Zbog sporova, ali i nekoliko puta niže cijene koju procijenjuju bivši PIF-ovi za taj hotel, vjerojatno će do nagodbe teško doći. Predstavnici Vlade vrednuju hotel na 490 milijuna kuna, iznos koji je iznesen nakon završetka stečaja hotela. Ipak, bivša je Vlada naručila od Horwath Consultinga novu procjenu vrijednosti. Nakon analize oni su zaključili pak da je cijena hotela 155 milijuna. No, društva koja bi se trebala namiriti dionicama Jadrana smatraju da je vrijednost čak tri puta niža. Jedno društvo od njih izradilo je procjenu, pa je  temeljem komparativnog EV/EBITDA indikatora tržišna vrijednost  Jadrana oko 42,8 milijuna kuna.

 

200mil.

kn glavnice država mora isplatiti Proficiju i Slavonskom fondu

Sporne i kamate
Državu su bivši PIF­ovi tužili davne 1999. godine jer im je u fondove dodijelila dionice bezvrijednih kompanija. Dionice su dodijeljene zbog brže privatizacije ostatka državne imovine i odštete određenih kategorija stanovništva kao što su prognanici, ratni invalidi… Dva društva Proficio i Slavonski fond, koji su na Zagrebačkoj burzi, objavila su presudu prema kojoj im država mora isplatiti oko 200 milijuna kuna glavnice. Prema računici, za oba društva država mora platiti i kamatu od oko 100 milijuna kuna.

Pridoda li se tim dvjema presudama i ona za društvo Velebit, koje ne kotira na burzi,potraživanje prema državi se penje na pola milijarde kuna. Dodatno postoji i sporni dio kamate, koji je vraćen Općinskom sudu na izračun, a prema računicama koje smo dobili, one bi mogle iznositi dodatnih pola milijarde kuna. No, za očekivati je da će se s državom naći sredina u nagodbi, na oko pola milijarde kuna, ali PIF-ovi će sigurno tražiti društvo koje nije opterećeno i vjerojatno ono izlistano na burzi.  Društva su bila spremna na nagodbu još prije tri godine, kada je Općinski sud presudio u njihovu korist, no nije postojala volja bivše Vlade. 

Spor s Veneto bankom
Hotel Jadran bio je na listi DUUDI­-ja među hotelima koji bi se prvi privatizirali. Tko god da je kupac, najprije treba razriješiti spor s Veneto bankom u iznosu od šest milijuna kuna, a i dugove radnicima. Do kraja srpnja trebala bi biti isplaćena treća rata za 840 radnika vjerovnika, nakon čega će biti skinuta revizija s njihove strane. Sa 70 radnika razlučnih vjerovnika pregovori su navodno pri kraju i očekuje se nagodba. U međuvremenu se spominju još neki mogući kupci Jadrana, primjerice, Valamar i Agrokor.

Komentirajte prvi

New Report

Close