Država mora obeštetiti vinkovačkog poduzetnika jer je predugo bio u pritvoru

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. siječanj 2014. u 14:50
Thinkstock

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu dosudio je tri tisuće eura odštete Igoru Orbanu.

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu dosudio je tri tisuće eura odštete vinkovačkom poduzetniku Igoru Orbanu koji je državu tužio jer je, zbog sumnji u gospodarski kriminal, čak 20 mjeseci proveo u istražnom zatvoru.

"Zadovoljna sam presudom Europskog suda jer ona, između ostalog, svjedoči da smo cijelo vrijeme bili u pravu kada smo ukazivali na preveliku duljinu pritvora moga branjenika", izjavila je Hini vinkovačka odvjetnica Višnja Mišin koja Orbana zastupa pred vukovarskim Županijskim sudom gdje mu se zajedno s četvoricom suoptuženika sudi zbog zlouporaba položaja teških čak 40 milijuna kuna.

Taj poduzetnik u pritvoru je proveo gotovo dvadeset mjeseci što je, po riječima njegove odvjetnice, u to vrijeme bio najduži pritvor za to kazneno djelo. Boraveći iza rešetaka Orban je podnio gotovo desetak žalbi na pritvor izvanraspravnom vijeću Županijskog suda u Vukovaru, ali i Vrhovnom sudu, a potom i ustavnu tužbu. No, sve su njegove žalbe odbijene jer su viši sudovi podržali argumente nižih sudskih tijela.

Mišin podsjeća kako je od petero optuženika dvoje nedugo nakon uhićenja pušteno da se brane sa slobode, dok su ostali, među kojima je i Orban zadržani iako ih se sve tereti za ista nedjela.

Smatrajući da ne postoje dovoljni dobri razlozi za kontinuirani pritvor te da ga se na taj način onemogućava u kvalitetnoj pripremi obrane Orban je preko svoje odvjetnice 8. kolovoza 2012. podnio tužbu Europskom sudu za ljudska prava, a iz pritvora je pušten u studenom te godine, čim je Europski sud od Hrvatske zatražio očitovanje o njegovu slučaju.

"Uvjerena sam kako će u konačnici kada suđenje završi, moj branitelj biti proglašen nevinim", kaže Višnja Mišin dodajući da na presudu Europskog suda sve stranke u sporu imaju pravo žalbe u roku tri mjeseca.

Napominje i kako od početka procesa svi odvjetnici uključeni u taj slučaj smatraju da se radi o građansko pravnom odnosu koji treba riješiti na trgovačkom sudu.

Igor Orban i još četiri osobe, među kojima se nalazio i nekadašnji vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer, uhićeni su u ožujku 2011. Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Vukovaru tereti ih zbog sumnje da su se zlouporabom položaja i drugim kaznenim djela vezanih uz poticaje domogli gotovo 40 milijuna kuna što obrane optuženika pobijaju. Knjigovodstveno vještaćenje koje je trajalo više od godinu dana i objavljeno na više od 200 stranica pokazalo je naime kako međusobna dugovanja između optuženika postoje, ali samo u trgovačim, a ne i ugovornim odnosima, koji su u stvari predmet optužnice.

Suđenje traje od kraja 2011. a nepravomoćna presuda još nije donesena.

Komentirajte prvi

New Report

Close