Država kupuje od Uljanika brod za 3. maj, ali pomaže i njemu samom

Autor: Marija Brnić , 31. listopad 2020. u 08:23
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Budući da na prvoj dražbi nije bilo interesa, očito je procijenjeno da će transakcija biti uspješno provedena, a po otkupu će resorna ministarstva ugovoriti dovršetak gradnje s 3. majem.

Ministarstvo financija od Vlade je dobilo odobrenje za dvije akcije koje omogućuju nastavak realizacije planova za očuvanja brodogradnje u Rijeci i Puli.

Da bi omogućili dovršetak započete novogradnje 514 u Rijeci, a koji je dio stečajne mase Uljanika d.d. kao ugovarača, ministarstvo će se uključiti na novi, drugi krug javne dražbe za taj brod.

Odobreno mu je da za kupnju “iskešira” 142 milijuna kuna, kolika će biti početna cijena, a moći će licitirati do vrijednosti svojih potraživanja na tom brodu od 174,2 milijuna.

Budući da na prvoj dražbi nije bilo interesa, očito je procijenjeno da će transakcija biti uspješno provedena, a po otkupu će resorna ministarstva ugovoriti dovršetak gradnje s 3. majem.

Time će ispuniti obvezu države iz programa za očuvanje proizvodnje u 3. maju koji je lani Vlada financijski poduprla, a temelji se na dovršetku tri broda od kojih je jedan upravo 514-ica.

Za pokretanje aktivnosti u Puli Ministarstvo financija zamijenit će s HBOR-om založna prava koja imaju na imovini u Uljanik Brodogradilištu u stečaju, te zapravo omogućiti da se realizira ranije donesena odluka o osiguranju kredita od 32,5 milijuna kuna za pokretanje proizvodnje u novoj tvrtki Uljanik Brodogradnja 1856.

Prema odluci Vlade iz rujna, kredit za koje je odobreno jamstvo trebao bi izdati upravo HBOR. Stoga će banka svoje potraživanje od 57 milijuna kuna osigurano hipotekom prvog reda zamijeniti s Ministarstvom financija za njegova potraživanja upisana na drugoj imovini s hipotekom drugog reda.

Ministarstvo će po provedenoj zamjeni potraživanje unijeti u temeljni kapital Uljanika 1856. Upravo danas na skupštini vjerovnika Uljanik Brodogradilišta, gdje država ima najviše glasova, odlučivat će se i o unosu 131 milijuna kuna vrijedne opreme, alata i strojeva koji nemaju opterećenja u temeljni kapital Uljanika 1856. Iz svoje stečajne mase u novu tvrtku je Uljanik d.d. već prebacio pet milijuna kuna svoje imovine.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Dokle više utakati u bure bez dna…

Objava čeka odobrenje

New Report

Close