Država kreće u masovne ovrhe kako bi utjerala 1,28 mlrd. kn duga

Autor: Poslovni.hr , 16. listopad 2012. u 08:59
Ilustracija / PXL

Porezna uprava je odlučila aktivirati svako založno pravo koje ima kao jamstvo da će dug biti plaćen.

Porezna uprava ne planira čekati unedogled da se dužnici sjete platiti dugove i u slučajevima u kojima je na ime duga upisala založno pravo na nekretninama, krenula je u ovrhu. Tako je plan ovršiti nekretnine kojima su njihovi vlasnici jamčili povrat 1,28 milijarde kuna duga, piše Novi list.

Najveći broj nekretnina nad kojima država ima  založno pravo nalazi se u Zagrebu – njima je država osigurala naplatu 452 milijuna kuna. Rijeka je druga po iznosu nepodmirenog duga –  Porezna uprava založnim je pravom osigurala  naplatu 178,4 milijuna kuna. Na području ispostave Porezne uprave u Slavonskom Brodu u pripremi su ovrhe nad nekretninama iza kojih se krije 106 milijuna kuna poreznog duga njihovih vlasnika, a u Bjelovaru će se oko sto milijuna kuna duga pokušati naplatiti kroz ovrhe, piše list.

Porezna je uprava odlučila aktivirati svako založno pravo koje ima kao jamstvo da će dug biti plaćen, što država godinama nije pokušala učiniti. Uz stotine dužnika koji su plaćanje poreznog duga jamčili svojim nekretninama, bez imovine bi mogli ostati i oni koji je nisu dali u zalog, ali su poreznici utvrdili da su u svojim tvrtkama izbjegavali plaćati poreze i doprinose, iako su novac imali, ali su ga prebacivali na privatne račune ili su iz tvrtke, preko sestrinskih poduzeća izvlačili sredstva, piše list.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Bit će SVEGA ĐABALESKU – za svakog tko ima GOTOVINU ( keš )
Nikom nije svanulo da nekom nije smrklo! ( nažalost istinito )

…jučer mi je prijateljica bila na Fini u Rijeci…kaže red ljudi proteže se skroz na ulicu…,uglavnom penzionera koji kao da čekaju kruh,a ne glavu na panju…

…službenica uzme svakoga u obradu,svak skoro plače,ljuti se ,ne vjeruje…šuti…

…strašno…[emo_beztona]

New Report

Close