Država godišnje gubi 1,4 milijardi kuna jer se 17% duhana prošverca

Autor: Darko Bičak , 09. lipanj 2021. u 22:00
Švercanje duhana državu košta 1,4 mlrd. kuna godišnje/Pixabay

Hrvatska je lani od trošarina na duhan uprihodila oko pet milijardi kuna, uz dodatnih 1,7 milijardi kuna od PDV-a.

Iako je korištenje duhanskih prerađevina već niz godina dokazano štetno po zdravlje i opterećujuće za zdravstveni sustav, činjenica je da gotovo trećina populacije, kako u Europi tako i u Hrvatskoj, puši.

Države promet duhanskih proizvoda opterećuju velikim trošarinama i ostalim restrikcijama kako bi demotivirale naviku pušenja, no s druge strane činjenica je da upravo ovaj sektor donosi po tim osnovama proračunima veliki novac – Hrvatska je lani od trošarina na duhan uprihodila oko pet milijardi kuna, uz dodatnih 1,7 milijardi kuna od PDV-a.

Stoga je vitalni interes države da, ako već ne može zabraniti duhanske proizvode, striktno kontrolira taj segment i ubire poreze po toj osnovi.

Kako je istaknuto jučer na prezentaciji istraživanja tržišta duhanskih proizvoda u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca i agencije Ipsos, procjene su da je oko 17% duhanskih proizvoda na domaćem tržištu neoporezivo, bilo zbog šverca ili sive ekonomije dok je na razini EU to 10-12%.

Kako je istaknula Iva Tomić, glavna ekonomistica HUP-a, procjene su da zbog toga hrvatski proračun gubi godišnje oko 1,4 milijardu kuna prihoda.

“Poduzimaju se značajni napori u borbi protiv ilegalne trgovine duhanskim proizvodima, kao što je uvođenje sustava sljedivosti i praćenja duhanskih proizvoda, povećanih zapljena od strane nadležnih institucija kao i smanjenje količine dozvoljenog unosa duhanskih proizvoda iz država koje nisu članice EU na dvije kutijice”, kazala je Tomić.

Davor Tolić, voditelj istraživanja u Ipsosu, istaknuo je da je analiza pokazala da je u Hrvatskoj ukupno 28,1% pušača među populacijom starijom od 18 godina, dok najveći dio konzumiranih proizvoda čine cigarete i rezani duhan/rinfuza.

“Analiza pokazuje da se najviše puši u Dalmaciji, 32,8%, a najmanje u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, 22,4%. Od 23,2% Hrvata koji puše cigarete, njih 97% koristi ‘legalne’, s hrvatskim markicama dok njih 3% koristi neoporezive cigarete”, kazao je Tolić.

Komentirajte prvi

New Report

Close