Država Dječje selo u Promajni nudi za 106,7 milijuna kuna, zakup na Lastovu za 3

Autor: Marija Brnić , 22. travanj 2021. u 22:00
Na Lastovu je smještena Jurjeva luka; ministar Horvat/SHUTTERSTOCK; B. ŠČITAR/VL/PIX

Ukupno u nekretninskom fondu cilj na upravljanju ove godine imati 7 i pol tisuća nekretnina.

Pandemija koronavirusa već je lani bitno pomrsila planove i u raspolaganju državnom imovinom, a i ove godine ostavit će vidljiv trag, ponajprije u novcima koje država očekuje od dobiti tvrtki čije dionice i udjele ima u vlasništvu.

Dječje selo

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u godišnjem planu upravljanja državnom imovinom za 2021., koji je jučer usvojila Vlada, predviđa značajno smanjenje očekivanih prihoda od dobiti, pozivajući se na krizne planove koje su tvrtke od posebnog interesa države izradila i dostavila u skladu s donesenim Smjernicama za racionalizaciju poslovanja zbog bolesti Covid-19, s time da njim nije obuhvaćena i Ina.

Već je lani, prema nedavnom izvješću o provedbi prošlogodišnjeg plana, prihod s tog osnova bio nešto slabiji od zacrtanoga, 894 milijuna kuna, dok je prvotna projekcija bila 1,104 milijarde kuna.

Ove godine procjena je da će od dobiti državnih tvrtki “sjesti” 360,8 milijuna kuna. Tomu još treba pridodati iznos od dobiti tvrtki iz portfelja Centra za restrukturiranje i prodaju, gdje je očekivani iznos oko 15 milijuna kuna.

No, iako je zbog pandemije koronavirusa hrvatski turizam u stagnaciji i investicije su u tom resoru stavljene u fazu mirovanja, Ministarstvo na čijem je čelu Darko Horvat namjerava u funkciju staviti više vrijednih nekretnina iz državnog portfelja upravo za projekte u toj niši.

894

milijuna kuna od dobiti tvrtki ubrala je lani država, očekivala je 1,1 milijardu

Prodaja Dječjeg sela u Promajni na Makarskoj rivijeri, koja je pokušana prije godinu dana najvrjednija je nekretnina koju se planira ponuditi u ovoj godini. Za devastirane objekte nekadašnjeg lječilišta i šumu od 68 tisuća četvornih metara na atraktivnoj lokaciji predviđeno je spuštanje početne cijene za oko 2 milijuna kuna u odnosu na prošlogodišnji natječaj, nudit će se za 106,7 milijuna kuna.

Dječje selo nekada je primalo djecu s respiratornim problemima iz bivše države i inozemstva, a tijekom Domovinskog rata korišten je za smještaj prognanika, nakon čijeg odlaska 2006. više nije bio u funkciji.

U prodaju se do kraja godine namjerava dati i nekretnina Mačjak – Šumljak kod Lukorana na južnoj strani otoka Ugljana, za koju se planira istaknuti minimalnu cijenu od 79,8 milijuna kuna. Na popisu vrjednijih nekretnina koje će se ove godine nuditi na prodaju je i građevinsko zemljište na Jakuševcu, koje je namijenjeno za stambenu gradnju, a za koju se u programu ne navodi kvadratura, već samo početna cijena koju će se tražiti na javnom natječaju, 18,35 milijuna kuna.

Bez puno detalja još je i nekretnina na području zadarskog Dikla, navodi se tek planirana početna vrijednost za prodaju od 60,1 milijuna kuna.

Među projektima za koje Ministarstvo navodi da su u finalnoj fazi pripreme i ove godine idu u testiranje na tržištu još su i dugo iščekivani Auto-kamp Jarun, te Jurjeva luka na otoku Lastovu.

Za oba turistička projekta tražit će se investitor za zasnivanje prava građenja na državnom zemljištu uz dugoročan, 50-godišnji najam.

U slučaju jarunskog Auto-kampa, za kojeg se drži da je projekt s velikim potencijalom, minimalan iznos godišnje naknade bit će 6,8 milijuna kuna, a koliko je poznato, predviđena je lokacija u šumi Vrbje, i to poprilično velike površine, od oko 100 tisuća četvornih metara.

I euro diktira ciljeve

Za Jurjevu luku država je već prije dvije godine tražila ulagača, a i sada ide s natječajem za zakup prostora na 50 godina s pravom građenja hotela i vila s 5 zvjezdica s ukupno 500 kreveta, te za dodjelu koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže i dvije luke nautičkog turizma, s 400 vezova, a početni iznos godišnje naknade bio bi 2,98 milijuna kuna.

Visoko je i ove godine postavljen cilj za privatizacijske prihode, što je dijelom i rezultat ambicije udovoljenja uvjeta za uvođenje eura. Lani je, naime, cilj bio 870 milijuna kuna, ali je ostvareno manje od 85 milijuna, dok ove godine Ministarstvo procjenjuje proračunu donijeti 823 milijuna kuna.

79,8

milijuna kuna minimalna cijena za Mačjak – Šumljak na Ugljanu

Ne navodi se na prodaji kojih se dionica temelje takve visoke brojke, no tek je poznato da će se iz manjinskog portfelja CERP-a nastaviti s prodajom udjela u tvrtkama Inovine, Kamp Šimuni, Tehnomont, Tehnopublic, Union, Veterinarska ambulanta Crikvenica, Hoteli Njivice, Đuro Đaković Alatnica, Građapromet, Hotel Imperial Vodice, Lavčević, PGN Ragusa, Pogrebno poduzeće Zagreb, Klas, Autotrans Lika, Veterinarska stanica Koprivnica, Gala, Intermod, Čilaš i GEM. HRB Dunavski Lloyd-Sisak, Hotel Medena, Hrvatski duhani, Pismorad, Luka Zadar, Poljoprivreda Lipik, UTD Ragusa, osječki ETZ, Hoteli Koločep i Mercator-H.

Iz plana za nekretninski fond saznaje se da Ministarstvo namjerava za kampove gdje još nije uknjiženo vlasništvo ili suvlasništvo RH ove godine dostaviti prikupljenu dokumentaciju državnim odvjetništvima i zatražiti upis u zemljišnim knjigama i katastru to u 20 slučajeva, čega lani nije bilo u programu. Najavljuje se također prodaja jednog kampa vrijednosti 10,7 milijuna kuna.

Ukupno u nekretninskom fondu koji je predan na upravljanje tvrtki Državne nekretnine cilj je na upravljanju ove godine imati 7 i pol tisuća nekretnina, a svakodnevni obilasci korisnika i očevidi trebali bi se značajno povećati, ove godine obići će se više od 4 tisuće poslovnih prostora i gotovo 3 tisuće stanova.

Broj izdanih faktura za državne nekretnine trebao bi porasti na 77 tisuća, a ambicija je i izdati osjetno više opomena, oko 800, s procijenjenim očekivanjem iznosa duga od 16,2 milijuna kuna.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close