Država daje 70.000 kuna bespovratnih poticaja za kupnju električnog ili hibridnog vozila

Autor: Poslovni.hr , 24. rujan 2015. u 10:48
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Građani i tvrtke mogu kupiti električno, hibridno ili plug in hibridno vozilo uz bespovratne državne poticaje od 7.500 do 70.000 kuna po vozilu.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom objave javnog poziva za sufinanciranje kupnje električnih i hibridnih vozila, izjavio je: 'Mjere energetske učinkovitosti u prometu iznimno su važne jer njima utječemo na poboljšanje kvalitete zraka, posebno u gradovima koji su iznimno opterećeni prometom. Jedna od takvih mjera je i poticaj za kupnju električnih i hibridnih vozila. Kroz dvije dosadašnje akcije odobrili smo poticaje za 946 električnih i hibridnih vozila. Krenuo je i novi javni poziv za građane i tvrtke za kupnju električnih i hibridnih vozila, a za to smo osigurali 7,5 milijuna kuna bespovratnih državnih poticaja'.

Građani i tvrtke mogu kupiti električno, hibridno ili plug in hibridno vozilo uz bespovratne državne poticaje od 7.500 do 70.000 kuna po vozilu.

Upravo iz sektora prometa dolazi oko 25% onečišćenja emisijama stakleničkih plinova, od čega više od 70% generira cestovni promet. Zato su važne mjere energetske učinkovitosti u prometu jer njima utječemo na poboljšanje kvalitete zraka.

'Poticaji iznose do 40% vrijednosti vozila, odnosno do maksimalno 70.000 kuna za kupnju električnih vozila, do 50.000 kuna za hibridna plug-in vozila, te do 30.000 kuna za hibridna vozila. Također, nastavljamo i sa sufinanciranjem kupnje električnih skutera, motocikla i četverocikala za koje se mogu dobiti poticaji od 7.500 do 30.000 kuna. Tvrtke mogu dobiti do 700.000 kuna',  istaknuo je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

Na javnom pozivu u 2014. godini je sa 15,5 milijuna kuna poticaja odobrena kupnja 440 električnih i hibridnih vozila, a na javnom pozivu ovog proljeća odobreno je 18,5 milijuna kuna za kupnju 506 električnih i hibridnih vozila. Ove je godine čak tri puta veći interes za električnim vozilima: odobreno je sufinanciranje za njih 179, dok ih je lani bilo 53. 

Građani mogu dobiti poticaj za jedno vozilo, koje moraju zadržati u vlasništvu barem godinu dana, a tvrtke i obrtnici mogu dobiti do 700.000 kn te vozila moraju zadržati u vlasništvu najmanje 3 godine. Sufinancira se kupnja novih vozila, koja mogu biti kupljena u bilo kojoj zemlji Europske unije, međutim trebaju biti registrirana u Hrvatskoj.

Za prijavu na javni poziv potrebno je u Fond dostaviti ponudu za kupnju vozila od prodavatelja sa tehničkim karakteristikama vozila te kopiju osobne iskaznice i ispunjen prijavni obrazac. Nakon što se u Fondu zahtjev odobri, potpisuje se Ugovor o sufinanciranju i korisnik ima vremena  6 mjeseci za kupnju vozila. Fond će poticaje isplatiti u roku od 30 dana nakon dostave računa, dokaza o uplati i kopije prometne dozvole.

Komentirajte prvi

New Report

Close