Država daje 102 milijuna kuna za projekte lokalnih vlasti

Autor: Marija Brnić , 17. srpanj 2022. u 22:00
Foto: Igor Kralj / Pixsell

Najniži iznos, 20 tisuća kuna, dobit će Blato na Korčuli za postavljanje autobusnih stajališt.

Podizanju kvalitete života u gradovima i općinama država će pripomoći s ukupno 102 milijuna kuna, koliko je ukupna vrijednost odobrenih projekata za sufinanciranje na javnom natječaju Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Taj iznos podijelit će se na ukupno 353 projekta koje su prijavili gradovi i općine iz svih županija, izuzev Grada Zagreba. Sami projekti ukupne su vrijednosti 366 milijuna kuna, a država ovisno o stupnju razvoja, pokriva od 20 do 120 tisuća kuna. Projekte su birale same lokalne vlasti, pa je zanimljivo što su uzeli kao prioritet… U više od 100 projekata riječ je o rekonstrukciji i uređenju cesta, a po 50-ak projekata odnosi se na uređenje nogostupa i pješačkih staza, te nabave komunalne opreme i strojeva, od kosilica, ralica za snijeg do traktora. Uređenje javne rasvjete, najčešće mijenjanje klasične s LED rasvjetom, prijavilo je njih četrdesetak, a njih više od 20 primarnim vidi uređenje parkirališta, te groblja. Društvene domove, te dječja igrališta i vrtiće uredit će uz pomoć države po desetak gradova i općina.

Najniži iznos, 20 tisuća kuna, dobit će Blato na Korčuli za postavljanje autobusnih stajališta, a s najvišim iznosima potpora neki će uspjeti urediti svoje središnje trgove, poput općine Martijanec u Varaždinskoj i Ribnika u Karlovačkoj županiji, a trgove će popraviti i Orebić, te Komiža. Uređenju rive pomoći će se Janjini u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a Sućuraju se sufinanciranje daje za sređivanje plaže. Đurđevac će s potporom urediti gradsku tržnicu, a jedini projekt u nekoj poduzetničkoj zoni ima općina Velika u Požeško-slavonskoj županiji, gdje će se uređivati kolnik i pješačku stazu. Najmanje projekata ima najbogatija Istarska županija, tri, a odnose se na manje projekte na zidovima groblja i uređenje
rasvjete.

Komentirajte prvi

New Report

Close