Država će vlasnicima stanova u kojima budu izbjeglice plaćati do 3600 kuna mjesečno

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. ožujak 2022. u 14:48
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Trošak korištenja stambene jedinice u pojedinačnom smještaju podmirivat će se vlasniku jednom mjesečno, a obuhvaćat će najam prostora i režije.

Vlada je u srijedu donijela Odluku o financiranju troškova stambenog zbrinjavanja raseljenih osoba iz Ukrajine u pojedinačnom smještaju, po kojoj će država do najviše 3600 kuna mjesečno isplaćivati vlasnicima koji svoje nekretnine ustupe za smještaj izbjeglica.

Vlada je na sjednici odlučila da će se troškovi plaćati temeljem ugovora o najmu s MUP-om (Ravnateljstvom civilne zaštite) koji će se sklapati na rok od šest mjeseci, s mogućnošću produženja najviše do godinu dana.

Trošak korištenja stambene jedinice u pojedinačnom smještaju podmirivat će se vlasniku jednom mjesečno, a obuhvaćat će najam prostora i režije.

Za samca trošak će se podmirivati u iznosu od 50 kuna po danu, a za više osoba tako da će za prvog člana to biti 40 kuna, drugog člana 30, trećeg 20, a četvrtog i svakog sljedećeg člana po 10 kuna.

Stambena jedinica treba imati minimalno 30 metara četvornih površine stambenog prostora za jednu osobu, odnosno za svaku sljedeću osobu iz kućanstva po pet metara četvornih.

Prostor mora imati kuhinju i kupaonicu sa sanitarnim čvorom, treba biti opremljen potrebnim namještajem i aparatima te imati svu potrebnu komunalnu infrastrukturu.

Novac će se osigurati u državnom proračunu u glavi Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, na poziciji Ravnateljstva za robne zalihe, naveo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Za provedbu ove odluke Vlada je zadužila MUP i ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a Ravnateljstvo civilne zaštite donijet će uputu za njezinu provedbu.

MUP će na internetskim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite objaviti javni poziv za ustupanje stambenih jedinica za pojedinačni smještaj na korištenje raseljenim osobama iz Ukrajine.

Komentirajte prvi

New Report

Close