Država će odbiti Viteka jer ne želi izgubiti 38 mil. kuna

Autor: Marija Brnić , 21. lipanj 2016. u 08:06
CPI ima obvezu objave javne ponude za preuzimanje po cijeni od 21,37/M. Cikotić/PIXSELL

Prodaja dionica u više paketa, i po nižoj cijeni od one iz 1. kruga, državi bi donijela veći prihod od 124 mil. kn, koje bi imala od prihvaćanja Vitekove ponude.

Inzistiranje da svojih 30 posto dionica Sunčanog Hvara država ponudi na prodaju isključivo u jednom paketu i po osjetno višoj cijeni od trenutačne kojom se trguje na Zagrebačkoj burzi nije bila najsretnija opcija za ispunjenje cilja da prodajom imovine osigura punjenje proračuna i smanjenje javnog duga.

No, pred Centrom za restrukturiranje i prodaju (CERP) u uvjetima političke nestabilnosti sada je novi izazov: izbjeći da prihvaćanjem skore javne ponude većinskog vlasnika, slovačkog milijardera Radovana Viteka, ne ostvari 38,5 milijuna kuna manji prihod od prvotno planiranih 162,8 milijuna kuna.

 

162,8milijuna

kuna prihod je koji je država planirala prodajom

Natjerati da plate više
Upravno vijeće CERP-a pokušalo je odabranim modelom prodaje u igru uvesti novog dioničara ili dioničare i izbjeći da većinski vlasnik, grupacija CPI, ima apsolutnu kontrolu nad Sunčanim Hvarom, odnosno da za njezino stjecanje CPI natjera da ozbiljnije plati, u natjecanju s drugim potencijalnim kupcima, udjel čija vrijednost ima potencijal rasta. Dok se čekaju daljnji potezi CERP-a vezani uz prodaju dionica Sunčanog Hvara, odlukom Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) CPI grupa, odnosno Prime Tourst Resorts, koji je posrednim preuzimanjem nedavno postao dio CPI-ja, a prethodno je transakcijama kupnje udjela od Orco grupe u Sunčanom Hvaru stekao ukupno 61,95 posto, ima obvezu objave javne ponude za preuzimanje preostalih dionica po cijeni od 21,37 kuna. Ta je cijena nešto viša od prvotno očekivane, no i dalje  za državu, koja je u prvom krugu tražila startnih 28 kuna, ne predstavlja zadovoljavajuću razinu.

 

28kuna

po dionici tražila je država u prvom krugu

Tehnički potezi 
Upravno vijeće CERP-a i nakon raspuštanja Vlade i Sabora može donijeti odluke o raspolaganju imovinom prema utvrđenim planovima. Odluku o prodaji dionica Sunčanog Hvara prije mjesec dana donijelo je Upravno vijeće kojim predsjeda predstojnikDUUDI-a Tomislav Boban, a u kojemu su članovi zamjenici resornih ministarstava te predstavnici sindikata i poslodavaca.

O novom modelu prodaje, doznajemo, još se službeno nije razgovaralo, no zasad je malo izgleda da bi CERP-u bila prihvatljiva javna ponuda Vitekovih tvrtki. Prodaja dionica u više paketa, a moguće i po nešto nižoj cijeni od one iz prvog kruga, državi bi donijela veći prihod od 124 milijuna kuna, koje bi imala od prihvaćanja Vitekove javne ponude.

Komentirajte prvi

New Report

Close