Država će Croatia Airlinesu ubrizgati još jednu veliku financijsku injekciju

Autor: Jadranka Dozan , 12. studeni 2020. u 22:00
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

U prvih devet mjeseci nacionalni avioprijevoznik je prevezao 69 posto manje putnika nego lani.

Država će uskoro Croatia Airlinesu ubrizgati još jednu financijsku injekciju. Kompanija je za 14. prosinca sazvala Glavnu skupštinu s prijedlogom odluke o dokapitalizaciji kojom će Vlada za novih 35 milijuna dionica uplatiti 350 milijuna kuna. Kako se ističe u pozivu, time bi se stanje kapitala i rezervi društva trebalo vratiti na stanje prije koronakrize, odnosno s kraja prošle godine.

Budući da je koronavirus bacio zrakoplovne kompanije na koljena, mnoge su vlade ove godine posezale za državnom pomoći zračnim prijevoznicima. Tako se i skora intervencija Vlade RH temelji na dokumentu Europske komisije koji definira “Privremeni okvir za mjere državne potpore u svrhu podrške gospodarstva u pandemiji Covid-19”.

No, u slučaju CA poslovanje ni prije koronakrize nije bilo profitabilno, pa se i potreba za svježim kapitalom nametala otprije. Kompanija je npr. preklani iskazala 83 milijuna kuna gubitka, lani nešto manje od 80, a pod utjecajem pandemije već u prvih devet mjeseci ove godine negativan neto rezultat produbio se na 243 milijuna (u isto vrijeme lani -48 milijuna kuna). Vlada je tako još u veljači 2019. godine donijela odluku o pokretanju postupka traženja strateškog partnera za CA, a ispitivanje interesa s angažiranim savjetnicima potkraj godine rezultiralo je sa zaprimljene dvije neobvezujuće ponude. No, s pojavom korone s tim se stalo. Vlada je u međuvremenu prošle jeseni kao premosnicu za stabilizaciju poslovanja prije ‘dokapa’ CA-u odobrila 250 milijuna kuna predujma. Od toga je 100 milijuna nedugo po donošenju odluke, a preostalih 100 milijuna u siječnju ove godine, s tim da je predujam preinačen u dioničarski zajam s dospijećem od dvije godine.

U prvih devet mjeseci nacionalni avioprijevoznik je prevezao 69 posto manje putnika nego lani. Grupa je ostvarila 577 milijuna kuna prihoda (lani 1,34 mlrd.), dok su troškovi pali manje; s 1,39 milijardi na 821 milijun kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close