Drvoprerađivačima do 2027. na raspolaganju 26 milijuna eura

Autor: Josipa Ban , 21. kolovoz 2023. u 22:00
Ova industrija ima udio od 8% u ukupnom prihodu prerađivačke industrije/R. Anić/PIXSELL

Od 4 milijuna dodijeljeno tek 1,8. Ide novi natječaj.

Poduzetnicima iz drvno-prerađivačke industrije Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, jučer je dodijelila 1,85 milijuna eura vrijedne ugovore kojima je cilj poticati razvoj djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja.

Riječ je o potporama male vrijednosti, koje su dodijeljene temeljem natječaja raspisanog u svibnju. Potpore su se kretale između 3 i 100 tisuća eura te pokrivaju najviše 70% ulaganja. Poduzetnici su mogli konkurirati za četiri mjere, a ukupno im je na raspolaganju bilo 4 milijuna eura.

No, tim je pozivom 33 poduzetnika iskoristilo tek 1,85 milijuna. Iz Ministarstva poljoprivrede raspisali su stoga drugi javni poziv, vrijedan 2,1 milijun eura, na koji su prijave otvorene jučer.

Ulaganja i u proizvodni objekt

Ministrica Vučković objasnila je da su potpore u najvećoj mjeri dodijeljene za proizvodnu tehnologiju i postrojenja. ‘Ali imamo i dva ulaganja u proizvodno-poslovni objekt’.

Potporom do novog stroja
Obrtnik Marko Šplajt, vlasnik Stolarije Šplajt, putem ovog natječaja osigurao je potporu od 100 tisuća eura te je jedan od ukupno dvoje poduzetnika koji su uspjeli dobiti najviši iznos potpore. Uložit će je, kaže, u kupnju novog CNC stroja za kompjutersku obradu čija je ukupna vrijednost 180 tisuća eura.

Obrtnik Šplajt iz Desinića u Krapinsko-zagorskoj županiji, koji posluje od 2015. i zapošljava šestero ljudi, ističe da mu je ta investicija, pa tako i potpora, iznimno važna jer će mu olakšati i ubrzati proizvodnju. “Trenutačna situacija na tržištu je takva da nam nedostaje radnika pa sa strojevima nadoknađujemo taj deficit i poboljšavamo konkurentnost poslovanja”, navodi Šplajt.

Obrtu koji izrađuje namještaj po mjeri za poslovne i stambene namjene ovo je prvi put da su se javili na natječaj kojim se dodjeljuje državne potpore. Ističe da su imali pozitivno iskustvo prijave i procedure. Također, navodi, planira se javiti i na drugi, upravo objavljen, javni poziv. Cilj mu je, kaže širenje poslovanja i novo zapošljavanje.

2,1

milijun eura vrijedan je novi poziv male vrijednosti

Ministrica Vučković objasnila je da su potpore iz ovog poziva u najvećoj mjeri dodijeljene za proizvodnu tehnologiju i postrojenja. “Ali imamo i dva ulaganja u proizvodno-poslovni objekt te jedno ulaganje u informacijsku i komunikacijsku tehnologiju”, navela je prilikom dodjele ugovora.

Dodala je i da su prerada drva i proizvodnja namještaja od strateške važnosti za nacionalno gospodarstvo, a to, ističe, potvrđuju i brojke. Ova industrija, naime, ima udio od 8% u ukupnom prihodu prerađivačke industrije.

U vanjskotrgovinskoj razmjeni sudjeluje sa 7% te zapošljava 12% radne snage prerađivačke industrije. Konkretno, prema posljednjim dostupnim podacima, industrija broji nešto više od 2000 poduzetnika koji zapošljavaju gotovo 28 tisuća radnika. Očekivano, prerada drva stoji mnogo bolje od proizvodnje namještaja.

Poticanje strateške djelatnosti
Ove strateške djelatnosti, pak, država planira, između ostalog, jačati i dodjelom bespovratnog novca. Ukupno je, rekla je Vučković, dodijeljeno 25,4 milijuna eura potpora za 388 ulaganja.

Na nove potpore male vrijednosti, za koje je jučer (21.8) raspisan javni poziv, poduzetnici se mogu javiti do 4. rujna. Novci će biti dostupni za četiri mjere – ulaganja u proizvodnu tehnologiju i postrojenja, proizvodno-poslovni objekt, informacijsku i komunikacijsku tehnologiju te promotivne aktivnosti.

No ovo je, prema riječima ministrice, tek mali dio potpora koje će biti namijenjene djelatnosti prerade drva. Naime, iz Programa ruralnog razvoja te tzv. “šumske mjere” drvoprerađivačima će do 2027. na raspolaganju biti 26 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close