Drvna industrija već se vraća na strana tržišta, potražnja se budi

Autor: Suzana Varošanec , 25. lipanj 2020. u 15:25
Foto: SHUTTERSTOCK

Tvinu i Bauwerk Boenu stižu nove narudžbe, Mundus Viridisu očekuju vraćanje prihoda na lanjske razine

Kretanja u drvoprerađivačkoj branši potvrđuju njezinu otpornost u uvjetima korona krize na tragu stabilizacije poslovanja za sve veći broj radno-intenzivnih tvrtki. Pritom je “formula” sljedeće: zadržale su radnike, iste ili slične razine zaposlenosti kapaciteta te povlačile sirovinu s manjim iznimkama u cijelosti, i sad su zahuktale izvozne aktivnosti.

Isporuka trupaca ugovornim kupcima za vrijeme koronakrize, kako navode u Hrvatskim šumama (HŠ), tekla je gotovo uobičajeno, uz pridržavanje higijenskih mjera te mjera ograničenja prometovanja, jer su HŠ u siječnju i veljači stvorile dovoljnu zalihu drvnih sortimenata za redovnu opskrbu svih kupaca.

Povratak na izvozna tržišta i buđenje izvozne potražnje potvrđuju u anketiranim tvrtkama Tvin, Bauwerk Boen, Mundus Viridis, Spačva i Požgaj Grupa.

U Tvinu su krenule i nove narudžbe kao i povlačenje gotovog proizvoda s lagera, Bauwerk Boenu stižu narudžbe stalnih kupaca Talijana i Francuza, iz Požgaj Grupe otkrivaju da im je ova godina, začuđujuće izuzetno dobra i aktivna na tržištu SAD-a, dok u Mundus Viridisu očekuju vraćanje prihoda na prošlogodišnju razinu – u lipnju. Na valu rasta predviđanja jesenskog oporavka prodaje čuju se i prve najave mogućih većih prihoda u 2020. u odnosu na lani.

O tome po prvi put govori predsjednik Nadzornog odbora Mundis Viridisa Ivić Pašalić, ističući da sva njihova izvozna tržišta, osim izvoza svježe bukove građe u Egipat, funkcioniraju dobro, kao i prije krize. Većinu proizvoda izvoze u Njemačku, Austriju, Italiju i Kinu, no Egipat je potpuno stao, i to im je “trenutno najvažniji problem”.

“Radimo na novim tržištima i novim proizvodima, a trenutačno stanje u tvrtki ocjenjujemo povoljnim i pozitivnim s trendom oporavka i povratka na prihode kakve smo imali prije krize. Razvijamo nove projekte te planiramo ukupno pozitivno poslovanje do kraja godine.

Također novim projektima opremanja objekata kanimo nadoknaditi pad prihoda u razdoblju ožujak – svibanj, tako da planiramo razinu prihoda u 2020. istu ili nešto veću nego li je bila 2019.”, kaže Pašalić dodajući da im je od ukupne realizacije izvoz veći od 90% te da suradnja s HŠ glede isporuke trupaca funkcionira sukladno ugovorenim količinama.

Trenutno tvrtka ima otvorene natječaje za sedam radnika, te je plan dodatnog zapošljavanja i investiranja u projekte opremanja i proizvodnje dizajnerskog namještaja njihovog brenda Milla&Milli. Ino tržište se postepeno oporavlja, iznosi predsjednik Uprave Tvina Zdravko Vorkapić koji nešto bolji oporavak očekuje kroz srpanj i kolovoz te znatnije povećanje aktivnosti prodaje u rujnu.

Prosječan pad aktivnosti prodaje Tvina u zadnja tri mjeseca prelazi 60%, a najveći – oko 70%, tiče se prodaje namještaja u Francuskoj i Engleskoj. Proizvodnju nisu gasili, već su radili sa smanjenim kapacitetima za skladište gotovog proizvoda.

“To se pokazalo dobro nakon djelomičnog otvaranja tržišta u lipnju. Trupce smo od HŠ povlačili prema planu. Nije bilo zastoja! Zalihe građe i elemenata smo povećali za 100%, a radnike nismo otpuštali“, kaže Vorkapić dodajući da je punim kapacitetom radila jedino mehanička prerada drva – primarna i doradna pilana, sušare i tvornica lijepljenih ploča.

Mjere su pomogle

I isporuka trupaca Spačvi, prema riječima predsjednika Uprave Josipa Faletara, odvija se prema ugovorenim količinama za 2020. Izvozna tržišta se bude i vraćaju, no ističe da je trenutno teško procijeniti kad i hoće li se vratiti na razinu prije korone.

“Stanje je stabilno, sve obaveze prema radnicima i dobavljačima izvršavamo na vrijeme, za što su nam jako pomogle mjere HŠ s odgodom plaćanja, mjere HZZ-a za očuvanje radnih mjesta, odgoda plaćanja poreza i doprinosa i odgoda plaćanja rata kredita. Što se tiče radnika nikoga nismo otpustili osim onih koji prirodno otišli i na njihovo mjesto nismo nikoga zaposlili. Do daljnjega ćemo tako i dalje nastaviti”, kaže Faletar.

Proizvodnja se u tvrtki Bauwerk Boen Đurđevac uglavnom odvijala nesmetano, kao i otprema prema kupcima, koji su velikom većinom u inozemstvu, no predsjednik Uprave Igor Benaković ipak navodi veće potrebe za sirovinom.

Strategija vs. praksa

“Bez obzira na postignute rezultate koje je Bauwerk Boen kao ugledan finalist postigao u proizvodnji u višim razredima dovršenosti proizvoda, HŠ još nije prihvatio naš zahtjev za povećanjem kvote trupaca. Količina trupaca ugovorene za 2020. isporučuju se redovito, no radi se o neprikladno malim količinama”, kaže Benaković.

Dodaje da su zadržali sve radnike (250), te da bi mogli zaposliti još znatan broj radnika ako se za kvotnu dodjelu trupaca počnu primjenjivati uvjeti koje je propisala Vlada u cilju razvoja drvne industrije RH. Po njemu, nažalost načelna strategija razvoja hrvatske drvne industrije i sama praksa su u kontradikciji.

Na izvozna tržišta unazad 3-4 tjedna vraća se i Požgaj Grupa čiji predsjednik Uprave Nikola Požgaj navodi da se nadaju, kako bi zadovoljili zahtjeve kupaca s kojima imaju potpisane godišnje ugovore i koji su stabilni, da im HŠ neće, kao i prethodnih godina, selektivnim pristupom u ispunjenu svojih obveza oduzeti tu mogućnost.

Ostali su i bez nekoliko desetaka stranih radnika – u uvjetima pandemije u Indiji, naime, još nije moguće ishoditi avionske veze za njihov dolazak, no s obzirom na “nepoznanice oko povlačenja sirovine u odnosu s HŠ, dodatne potrebe za radnicima zasad ni nemaju”.

“Samo želimo da nam se isporučuje ono što je i odobreno za ovu godinu, kao što i mi moramo narudžbe isporučiti kupcima koje sumo unatoč koronakrizi uvjerili da je nužno nastaviti poslovnu suradnju iako i oni imaju radi smanjene potražnje, puna skladišta”, kaže Požgaj dodajući da je zato situacija s Hrvatskim šumama još više čudna, jer ako već osigurate na vanjskom tržištu u vrijeme globalne krize plasman svojih proizvoda, onda očekujete da i možete kupiti onu sirovinu koju imate unutar granica RH i pod ugovorom, no kod ovakvih “S HŠ očito se nikad ne zna što vas čeka i kako planirati ozbiljne poslovne procese”.

Komentirajte prvi

New Report

Close