Druga smotra otočkog folklora

Autor: Poslovni.hr , 25. svibanj 2016. u 11:28
Grad Supetar

U dva su se navrata predstavili i Šoltanjani i Jelšani, a ‘Ciciljonci’ su zaplesali bračko kolo.

Toplu prošlosubotnju večer u Supetru ispunili su zvuci folklorne glazbe i folklorni umjetnici koji su plesom i dobrim raspoloženjem privukli otočane i njihove goste na gradsku rivu.

Druga je to smotra folklora koja se održava u našem gradu čiju baštinu čuva folklorno društvo Ciciljona.
Upravo su oni, uz Turističku zajednicu Grada Supetra organizatori ove manifestacije. Njegujući prijateljske spone koje su se stvorile kroz višegodišnje djelovanje, u goste su pozvali svoje otočane, KUD ove Šoltu i Jelsa. A upravo zbog prIjateljstva 'progledali su kroz prste' i folklorašima iz austrijskog grada Welsa, premda nisu s otoka. Tako je bračka otočka smotra folklora postala i međunarodna.

Subotnji je događaj započeo u predvečerje mimohodom supetarskom rivom, a i plesalo se na samoj rivi, besplatno za sve građane i njihove goste. Smotru je otvorila dječja sekcija BFD Ciciljone, i to dvije grupe najmlađih. Njih sveukupno pedesetak plesalo je bračke plesove.
U dva su se navrata predstavili i Šoltanjani i Jelšani, a 'Ciciljonci' su zaplesali bračko kolo. Plesači iz Hrvatskog doma Wels razveselili su izvedbom hercegovačkog linđa, ali i tamburaškim sastavom.

‐Nadam se da smo uspješno prikazali jedan dio običaja koje njegujemo u našoj hrvatskoj zajednici.Također se nadam da će biti još prilika za susrete, da ćemo vas još jednom ugostiti, a da će ovo druženje na Braču prerasti u tradiciju, kazao je Stipe Matanov u ime pedesetak predstavnika iz Welsa koji su Braču u goste doputovali na dva dana.
Riječ je o hrvatskom iseljeništvu koje se u tom gradu okuplja u Hrvatskom domu. Prije nešto više od godinu dana oni su Bračko folklorno društvo Ciciljona pozvali sebi u goste,a oni su ovom prilikom uzvratili gostoprimstvo.

Najavljujući treću otočku smotru dogodine,iz Ciciljone se nadaju boljim financijskim mogućostima i ugošćavanju još većeg broja otočkih folklornih društava. Prkosili bi na taj način, kažu, lošoj međuotočnoj prometnoj povezanosti i u inat svima pokazali kako ih kultura i prijateljstvo spaja.
Zahvalivši jedni drugima i obećavši još susreta,Bračani su prijatelje ispratili s poklonima. Perica Mileta iz KUD Jelse i Katja Tramuntana iz KUD Šolte, baš kao i Stipe Matanov iz Welsa, kući su, uz zahvalnicu, otišli i s jedinstvenim suvenirom 'Bračkom lumbrelom'.

Uz ovakvu promociju baštine, prijateljstva, ali i zbog očuvanja otočkog identiteta, BFD Ciciljona sigurno je zaslužila mnogo veću potporu i priznanje od dosadašnjeg.

Najveći ponos BFD Ciciljona njeni su najmlađi članovi. Čak šezdesetsak djece iz supetarske Osnove škole aktivno sudjeluje u Društvu. Najmlađi Ciciljonci, pod vodstvom Ines Damjanović, nastupili su na nedavnoj 9. smotri dječjeg folklora u Kaštelima, a pristigla im je i pozivnica za nastup u Muću.

Komentirajte prvi

New Report

Close