Drobljenje stijena uz hidrauličnu tekućinu se zabranjuje

Autor: Darko Bičak , 19. studeni 2020. u 22:00
Tehnika koja se rabi za vađenje npr. plina iz škriljevca je ekološki upitna/VJERAN ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL

Ta tehnika se koristi za vađenje zaostaloga plina, plina iz škriljevca ili u slojevima ugljena i vrlo je kontroverzna i upitna s aspekta očuvanja i zaštite okoliša.

Vlada je sa svoje jučerašnje sjednice u Sabor, među ostalim, poslala prijedlog Zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika kojim se zabranjuje masovno hidraulično frakturiranje – postupak drobljenja stijene uz pomoć hidrauličke tekućine pod vrlo visokim tlakom.

Ta tehnika se koristi za vađenje zaostaloga plina, plina iz škriljevca ili u slojevima ugljena i vrlo je kontroverzna i upitna s aspekta očuvanja i zaštite okoliša.

U Vladinu prijedlogu uvodi se i značajnija transparentnost postupaka istraživanja i eksploatacije ugljikovodika, uz uključivanje javnosti.

Kako je pojasnio ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, predlaže se obveza objave nacrta pojedinih akata koji se odnose na naftno-rudarske projekte i građevinske dozvole, čiji sastavni dio moraju biti mjere zaštite okoliša i programi praćenja stanja okoliša iz provedenih postupaka procjene i ocjene utjecaja na okoliš.

Kako bi javnost imala uvid i u pojedine uvjete koje su izdala nadležna tijela za te projekte i građevinske dozvole, to će biti objavljeno na mrežnoj stranici resornog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Zakonom se otvara mogućnost osnivanja razvojnog društva za poticanje razvoja i korištenja geotermalnog potencijala Hrvatske u svrhu ostvarenja povećanja udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji energije.

Komentirajte prvi

New Report

Close