Dragičević: Tužit ćemo odgovorne zbog nanošenja štete

Autor: Marija Crnjak , 16. ožujak 2014. u 13:24
Miroslav Dragičević, Horwath Hrvatska. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Konzultantske kuće Horwath i THR prozvali su da se žele okoristiti reorganizacijom HTZ-a i sustava turističkih zajednica.

Konzultantska kuća Horwath HTL Hrvatska najavljuje sudske tužbe protiv odgovornih, zbog nanošenja štete nastale insinuacijama o smjeni Meri Matešić s mjesta direktorice Hrvatske turističke zajednice. Potvrdio je to za Poslovni dnevnik direktor Horwatha Miroslav Dragičević, čiju tvrtku su ovih dana javno prozvali da se želi okoristiti reorganizacijom HTZ-a i sustava turističkih zajednica. Da su upravo ideje konzultanata iz Horwatha ključne za njezinu smjenu u petak je  izjavila i sama Matešić.

„Ne optužujem nikog, ali je indikativno da se problem javio prije nekoliko tjedana kad sam odbila sistematizaciju koja je nenaručeno stavljena u fazno izvješće Strateškog marketing plana Hrvatske SMPH), koji izrađuje španjolska tvrtka THR i Horwath. Prema tom prijedlogu HTZ bi se trebao pretvoriti u prodajnu agenciju za izlete, rent a car i smještaj, a da se sve njegove ključne aktivnosti daju vanjskim konzultantima i marketinškim agencijama. Ne želim biti dio takvog projekta razvoja HTZ-a“, poručila je Matešić novinarima, u pauzama burne petosatne sjednice Turističkog vijeća pod predsjedanjem ministra turizma Darka Lorencina, koje u petak nije prihvatilo izvješće o radu Matešić u prošloj godini.

O navodnoj vezi smjene Matešić i angažmana konzultanata, koji su posao izrade SMPH dobili na natječaju, prošlog su se tjedna u javnosti oglasili i Goran Beus Richembergh, predsjednik saborskog Odbora za turizam i član NO HTZ-a, te podom i nezavisni zastupnik, bivši IDS-ovac Damir Kajin. Beus je na svom Facebook profilu objavio status u kojem tvrdi da „nagađanja o smjeni direktorice Glavnog ureda HTZ-a samo potkrepljuju rugalicu da će nam ministar turizma postati Bordas, a šef HTZ-a Dragičević“.

Priču je dodatno podgrijao Kajin, obrušivši se na svoju bivšu stranku, te kazavši da je „namjera smjene Matešić ovladati sa 70-80 milijuna proračuna HTZ-a preko konzultantskih tvrtki THR iz Barcelone i Horwath consulting, koje stalno dobivaju poslove na natječajina HTZ-a i jako dobro komuniciraju s ekipom iz Istre". Štoviše, Kajin tvrdi da je zbog istih motiva smijenjen i bivši direktor Niko Bulić.

Dragičević ističe da se radi o izmišljotinama očito vezanim uz neke druge obračune, koji nemaju veze s njegovom tvrtkom.

„Hrvatsko društvo i hrvatsko tržište još uvijek su vrlo slabo razvijeni i stoga različiti interesi postaju razlogom da se krivci traže na trećoj strani. Važno je znati da konzultanti nemaju drugu ulogu nego da odrade svoj posao koji je naručen, a na klijentu je da to provede ili ne. Horwath je tvrtka stara sto godina i radina stotinu tržišta i ovakve izjave svakako nam nanose štetu. Kad se smiri situacija svakako planiramo sudski tražiti da nam se ta šteta nadoknadi, i u suradnji s partnerima odlučit ćemo o konkretnim potezima, pojasnio nam je Miroslav Dragičević. Inače, Horwath je izabran i na natječaju za pronalazak investitora za projekt Veliki Brijun.

Ministar Lorencin u petak je demantirao tvrdnje da smjena Matešić ima veze s Horwathom, no istaknuo je također da SMPH 2014-2020. kasni, štoviše ne samo da je trebao već biti dovršen i izglasan, nego je ove godine trebala krenuti primjena. Naveo je stoga i mogućnost raskida ugovora vrijednog oko 4 milijuna kuna s dvojcem Horwath-THR, no iako priznaje da je bilo šumova u komunikaciji s HTZ-om, Dragičević smatra da do toga neće doći, jer je zadnja verzija SMPH gotova i pred predajom je naručiteljima. 

Članovi Turističkog vijeća koji su glasali za smjenu Matešić, ističu da njihova odluka nema nikakve veze s konzultantima, već u prvom redu zbog izuzetno loše komunikacije s bivšom direktoricom, lošeg kadroviranja i  sporosti strukturnih promjena u HTZ-u. Neki od njih priznaju doduše da je navedeni sustav još uvijek teško voditi jer nema dovoljno jasnu zakonsku osnovu – zakon o turističkim zajednicama koji bi trebao urediti sustav s gotovo pola milijarde kuna prihoda čeka se od početka mandata ove Vlade, a neslužbeno se doznaje da će teško uskoro u proceduru.

"Matešić je možda zapinjala u komunikaciji i na neki način je održavala Bulićevu staru utvrdu koja ne trpi promjene, no istina je da nije imala dovoljno jake alate da postigne ono što su neki od nje očekivali, i bit će zanimljivo kako će se s tim nositi njezin nasljednik, kojem se zbog Statuta s godišnjim izglasavanjem izvješća također klima stolica čim u nju sjedne", komentirao je naš sugovornik iz turističkog sektora.

Komentirajte prvi

New Report

Close