Četiri tisuće Britanaca dolaze u Hrvatsku na operaciju

Autor: Suzana Varošanec , 16. ožujak 2015. u 14:00
Nikica Gabrić, vlasnik privatne oftamološke klinike Svjetlost/ Boris Ščitar/Vecernji list/PIXSELL

Veći obujam posla će poliklinici Svjetlosti donijeti porast prihoda od najmanje 50 posto.

Vlasnik privatne oftamološke klinike Svjetlost Nikica Gabrić sklopio je posao s partnerom iz Velike Britanije kojega odavno planira, pa za Poslovni dnevnik ponosno izjavljuje da će od ovog mjeseca u zagrebačku i splitsku zračnu luku slijetati pacijenti iz Velike Britanije koje u Svjetlosti čeka operacija oka, a platit će je britansko javno zdravstvo.

Gabrić nikad nije poslovao s HZZO-om, a sad je zaključio posao s National Health Serviceom (NHS), koji je britanska inačica Zavoda, pa će njegova klinika u Zagrebu i Splitu izvesti 4000 tisuće oftamoloških operacija za potrebe britanskih pacijenata. Najveći dio zahvata na otklanjanju sive mrene, točnije njih 3000 obavit će klinika u Zagrebu, dok je još 1000 operacija ugovoreno za kliniku u Splitu, potvrdio nam je Gabrić, dodajući da je ugovor sklopljen u trajanju od jedne godine. No, čini se da je to početak jedne velike poslovne priče. Kako on navodi, uz uvjet da su obje strane zadovoljne, postoji i mogućnost automatskog produžetka ugovora na deset godina. Pored toga, radi se tek o prvom, nikako ne i jedinom Gabrićevom poslu na tržištu EU.

 

12tisuća

operacija u planu je u idućih pet godina

Doznajemo da su pred zaključenjem i ugovori s drugim partnerima sa sjevera Europe, konkretnije posrijedi su još dvije zemlje. Uz veći obujam posla koji će Svjetlosti donijeti i porast prihoda od najmanje 50%, Gabrić planira i svoju novu veliku investiciju u iznosu od oko 9 milijuna eura u izgradnju i opremanje nove klinike u Zagrebu, i to u susjedstvu postojeće, ali od nje bitno veće. U sljedećih pet godina u planu Svjetlosti je 12 tisuća operacija godišnje što prema sadašnjim cijenama iznosi 100 milijuna kuna prihoda u izvoznim poslovima. Zapošljavat ćemo i liječnike i medicinske sestre", najavljuje Gabrić. Inače, on je poznat kao veliki zagovornik modela zdravstvenog turizma čiji bi dio trebao biti i konkretni posao za Britance. Prvi je to proboj u tom području pružanja zdravstvenih usluga na relaciji jedne domaće zdravstvene privatne ustanove prema korisniku koji dolazi na liječenje iz neke od članica Unije i to na račun tamošnjeg javnog zdravstva.

Otkad je Hrvatska postala dio zajedničkog tržišta Unije od 500 milijuna građana otvorilo se veliko tržište zdravstvenih usluga koje se mjeri u milijunima, ali za poslovanje postoje određeni uvjeti. Ključno je u pravilima EU što se troškovi liječenja u drugoj članici priznaju onima koji dugo čekaju na neku pretragu do iznosa određene zdravstvene usluge u zemlji korisnika. Taj uvjet je Gabrić zadovoljio svojom konkurentnom ponudom, a ostalo su potrebe korisnika koje u Britaniji nisu male. Liste čekanja su duge, na operaciju sive mrene čeka se između godinu i godinu i pol, s 240.000 novih pacijenata sa sivom mrenom godišnje. S druge strane, trošak operacije u privatnoj klinici po oku iznosi 2300 funti, a u javnoj između 1600 i 1700 funti."Ponudio sam 600 eura nižu cijenu, odnosno 1070 eura za jedno oko, te 900 za drugo", kaže Gabrić dodajući da su spremni za prve pacijente iz Engleske koje očekuju tijekom ovo mjeseca.

Sklapanju posla, doznajemo, prethodio je dugotrajni postupak akrediticije. Temeljito su ispitani svi segmenti u djelovanju klinike, od opreme i materijala koje koriste do uvjeta i zdravstvenog kadra, a na kraju se pokazalo da je u kvaliteti nadmašila klinike nekih zemalja čije usluge već koriste britanski pacijenti. U realizaciju je uključena i jedna posrednička agencija iz Manchestera koja će brinuti o nizu potreba kakve su, primjerice, smještaj u Hrvatskoj i ostale aktivnosti prije i poslije operativnog zahvata. Britanski pacijenti dolazit će niskotarifnim linijama, a ugovorno su precizirane obveze svake strane. Zadnjeg dana prije povratka imat će kontrolni pregled. U klinici Svjetlost u Zagrebu radi 70 ljudi, u Splitu 15, a ukupni prihod u Hrvatskoj iznosi oko 5,5 milijuna eura. Klinike u regiji ostvaraju oko 2,5 milijuna eura prihoda s time da u BiH zapošljavaju 30 radnika, po 15 u Banja Luci i Sarajevu, dok ih je u Crnoj Gori još 5.

"Naša je prednost u tome što već sad imamo 30 posto pacijenata izvan Hrvatske, a najviše Talijana, Slovenaca i Austrijaca. S malo većom organiziranošću po istom modelu moglo bi se raditi i u javnim bolnicama", tvrdi Gabrić. Znakovita je i za najnovije aktivnoste stalna briga za javno zdravstvo i kako da ono ne ostane na repu događanja. Stoga je američkoj kompaniji Ophtec koja je odabrala Svjetlost kao suradnika kod istraživanja lijekova, kaže on, preporučio i KBC Rebro i KBC Sestara Milosrdnica u Zagrebu, te KBC Split. "Radi se o lijeku Fovista za liječenje vlažne degeneracije žute pjege, a država će isto zaraditi kao i mi jer plaćaju 25.000 dolara po pacijentu koji ostaje u programu istraživanja lijekova, te ga on dobiva besplatno", kaže Gabrić zaključujući s time da je Svjetlost odabrana za jedan od devet istraživačkih centara u EU za nove intraokularne leće Symphony.  

Komentari (2)
Pogledajte sve

Svaka čast Gabriću! Osramotio se opravdavajući Josipovićeve ordene pomoćnicima, ali u poslu je pravi maher!

Ovaj covjek bar nesto radi/poduzima, dok drugi teoretiziraju. Moje misljenje je da zdrastveni turizam ima velike sanse za uspjeh. Posebno, ako se radi o klijentima iz visoko razvijenih zemalja, gdje su medicinske usluge jako skupe. Znaci, treba osmisliti koncept, koji odgovara potrebama zahtjevnih trzista i onda uz pomoc turistickih zajednica,hotelskih udruga, low cost carriera… napraviti razlicite usluzne pakete i te iste agresivno nuditi trzistu.

New Report

Close