Doniraju veliki i mali, od novca i usluga do krova nad glavom

Autor: Poslovni dnevnik , 25. ožujak 2020. u 22:00
Kaufland i Lidl Hrvatska donirali su ukupno milijun kuna bolnicama za borbu s epidemijom/Sanjin StrukiĆ/PIXSELL

Smještajne objekte stradalima u potresu ponudio je niz građana, nude se i vikendice i kuće na Jadranu, a na raspolaganje se stavio i jedan novozagrebački hotel.

Nije puno trebalo da nakon prvog šoka od pandemijske izolacije pa zagrebačkog potresa, svoju pomoć ponude čak i oni koji bi je i sami trebali, od pojedinaca do malih poduzetnika i velikih kompanija.

U tome im pomaže tehnologija koja omogućuje brzu razmjenu informacija, zaživjele su grupe na društvenim mrežama i aplikacije koje povezuju one u potrebi s volonterima i donatorima.

More primjera

Tu su građevinski stručnjaci koji su se angažirali na volonterskom radu procjena sigurnosti objekata stradalih u potresu, prijevoznici, mali poduzetnici, trgovci koji dijele hranu, prozore, velike kompanije koje su izdvojile ozbiljne iznose za donacije bolnicama, pa i političari koji su se odrekli jedne plaće. Nemoguće ih je sve nabrojati, ovo su tek neki od njih.

Osječke tvornice Saponia i Kandit u sastavu Mepas grupe, objavile su u srijedu kako doniraju osječkom KBC-u novac za nabavu respiratora te monitora vitalnih funkcija.

Trgovački lanci Kaufland i Lidl Hrvatska zajednički su donirali ukupno milijun kuna hrvatskim bolnicama za nabavu materijala i opreme u borbi s epidemijom.

3

milijuna kuna Zaklada Adris donirala je KBC-u Rijeka za nabavu respiratora za respiracijski centar koji će prihvaćati najugroženije pacijente. Dio opreme bit će usmjeren i u Opću bolnicu Pula

Zaklada Adris je donirala tri milijuna kuna KBC-u Rijeka za nabavu respiratora za respiracijski centar, a dio opreme bit će usmjeren u i Opću bolnicu Pula.

Kako su nam jučer potvrdili iz Adrisa, stavit će na raspolaganje smještajne kapacitete iz svog portfelja za potrebe stradalih u potresu, u stalnom su kontaktu s nadležnim službama grada Zagreba. Kako je poznato, svi hoteli koji posluju u sklopu Adrisova HUP-a Zagreb prošlog tjedna su zbog pandemije zatvoreni osim Westina.

Smještajne objekte stradalima u potresu na društvenim mrežama ponudio je niz građana, nude se i vikendice pa i kuće na Jadranu, a na raspolaganje se stavio i jedan novozagrebački manji hotel.

PPD i Nexe kupuju respiratore

PPD je KBC-u Zagreb donirao sedam respiratora koliko ih  je, kažu, bilo moguće pronaći na tržištu. “Namjera nam je pokušati kupiti i donirati 50 respiratora hrvatskim bolnicama”, poručili su jučer. I Zaba je jučer donirala 1,3 milijuna kuna bolnicama

Nexe grupa Ivana Ergovića donirat će pet respiratora Općoj županijskoj bolnici Našice. U kontaktima su s potencijalnim dobavljačima, a osim u Hrvatskoj, pobrinut će se i za dobavljanje ovih medicinskih uređaja i za bolnice u Srbiji i BiH, gdje grupacija također ima tvornice.

“Ovo je rezultat naših svakodnevnih kontakata s ključnim osobama lokalnih zajednica u kojima djelujemo i nismo se mogli oglušiti na specifične potrebe u ovom teškom trenutku”, poručuje Ergović, koji isporuku prva dva respiratora za našičku bolnicu očekuje početkom travnja, a preostale u narednim tjednima.

Onima kojima trebaju hitne sanacije objekata usluge je ponudio i Alen Dalip, vlasnik male tvrtke za uređenje interijera, i to na štetu vlastitog posla od kojeg živi.

“U tvrtki smo samo ja i otac te smo odlučili pomoći koliko možemo. Jučer smo bili kod jedne samohrane majke s petero djece, danas idemo kod starije gospođe u Markuševac. Naša gradilišta sad stoje i čekaju na red”, ispričao je Dalip.

Nakon obustave javnog prijevoza, tvrtke članice HUP-Koordinacije rent a cara dale su u besplatan mjesečni najam više od 50 vozila diljem Hrvatske, kako bi zdravstveno osoblje moglo  stići na svoja radna mjesta. Inicijativi Vlade da se odrekne plaća za ožujak jučer su se pridružile i Uprave HŽ Infrastrukture te HAC-a.

* Marija Brnić/Marija Crnjak

Komentirajte prvi

New Report

Close