‘Domoljubne obveznice’ – zarada duplo veća nego na kamati u bankama

Autor: Poslovni.hr , 23. listopad 2012. u 09:47
Slavko Linić (PXL)

Osim Italije, kod stanovništva su se redovito zaduživale Irska i Belgija, a od tranzicijskih država o narodnim se obveznicima trenutačno razmišlja u Mađarskoj i Hrvatskoj.

Radimir Čačić pozvat će građane da ulažu u njegove projekte, što će im, obećava, donijeti više od 10 posto godišnjeg prinosa na uloženo. Kao dodatna sigurnost nudit će se i mogućnost otkupa uloženog sa 6-7% garantirane zarade, piše Večernji list. Ministar financija Slavko Linić najavio je još na početku mandata da će, ako ove godine sačuva rejting i stabilizira javne financije, od 2013. uključiti narod u svoje financijske planove.

Građani u pravilu gube na državnom dugu jer kao porezni obveznici plaćaju velike kamate, no kad bi se pojavili kao kupci državnih obveznica, mogli bi i profitirati u poslu s državom. Prodaja obveznica građanima iznimka je, a ne pravilo, jer države troše puno novca. Večernjak neslužbeno doznaje da Linić nije odustao od svoje ideje, ali zasad nema detaljnijih informacija. Stručnjaci koji poznaju prilike na tržištu vjeruju da bi Hrvati mogli kupiti najmanje milijardu eura državnih obveznica, samo je pitanje hoće li se Vlada odlučiti na taj put jer on može stvoriti pomutnju u financijskim sferama, piše list.

Nešto slično već je napravio talijanski premijer Mario Monti, koji je uključio Talijane u spas javnih financija te im prošli tjedan prodao 18 milijardi eura domoljubnih obveznica. Uspjeh domoljubnih obveznica u Italiji  pripisuje se solidnim prinosima i dodatnim osiguračima. Garantirani prinos od 2,55 uvećava im se za godišnju stopu inflacije (očekuje se 3 posto) i 0,4 posto bonusa sačuvaju li papire do kraja – sve zajedno oko 6 posto, piše list. Italija se posljednje dvije godine i inače zadužuje po toj cijeni, dok su tamošnje kamate u bankama jedva na razini godišnje inflacije. Kupnjom državne obveznice Talijani će zaraditi više nego da novac drže u banci – isključi li se rizik bankrota države u roku od četiri godine, čega se zacijelo ne boje, piše list.

Osim Italije, kod stanovništva su se redovito zaduživale Irska i Belgija, a od tranzicijskih država o narodnim se obveznicima trenutačno razmišlja u Mađarskoj i Hrvatskoj.   

Cijeli tekst pročitajte ovdje. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Gospodine Liniću pričekajte malo s domoljubnim obveznicama.

Imam za Vas ideju koja je puno bolja od obveznica, spasiti će INU, dobiti će te novce za gosp. Čačića i njegove projekte, a neće te se morati zadužiti vani.

Uz to oživjeti ćemo ovaj ZSE kao u najbolja njegova vremena.

S poštovanjem,

[emo_palacg]

Da li to znači da i ja mogu posuditi sam sebi i garantirati si zaradu od 10%. Ali pazite, prema van ja više kupujem, nego prodajem?! patriotpokret

New Report

Close