Domaćoj tvrtki dvije zlatne medalje za kvalitetu kulena

Autor: Poslovni.hr , 19. svibanj 2023. u 15:25
Foto: Belje

Predstavnici udruge Baranjski kulen ovaj događaj vide kao priliku za umrežavanje i razmjenu iskustava između kulenara te promociju kulena kao jedinstvenog proizvoda u Hrvatskoj i regiji.

Prvo nacionalno ocjenjivanje kulena, koje je održano u Baranji, okupilo je najznačajnije proizvođače kulena iz cijele Hrvatske čije je uzorke ocjenjivala stručna komisija na čelu s dr.sc. Krešimirom Mastanjevićem s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku.

Uvjet za sudjelovanje na 1. Nacionalom ocjenjivanju kulena je registrirana proizvodnja koja zadovoljava sve zakonske uvjete pa su se na ocjenjivanju zapravo okupili najveći stručnjaci za kulen u svijetu budući da je kulen originalni hrvatski suhomesnati proizvod.

Belje je na ocjenjivanje poslalo Baranjski kulen i kulen Crna slavonska koji su nagrađeni zlatnim medaljama za kvalitetu. Riječ je o jedinstvenim proizvodima jer je Baranjski kulen nositelj zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla u Europskoj uniji, a kulen Crna slavonska nastaje od mesa crnih slavonskih svinja iz vlastitog uzgoja u Parku prirode Kopački rit što ovom kulenu daje posebnu vrijednost.

“Mi smo najveći proizvođač tradicionalnog kulena u Hrvatskoj, s tradicijom proizvodnje dužom od pedeset godina koja uključuje ručno punjenje kulena, dimljenje na drvetu bukve i zrenje od nekoliko mjeseci. Ovim zlatnim medaljama još jednom potvrđujemo koliko smo posvećeni kvaliteti i autentičnosti proizvoda koji je gastronomski simbol Slavonije i Baranje”, istaknuo je Tomislav Radišić, član Uprave Belja.

Ocjenjivanje kvalitete kulena dio je novog projekta Festival kulena koji su pokrenuli Udruga proizvođača kulena Baranjski kulen, Turistička zajednica Baranje i grad Beli Manastir. Predstavnici udruge Baranjski kulen ovaj događaj vide kao priliku za umrežavanje i razmjenu iskustava između kulenara te promociju kulena kao jedinstvenog proizvoda u Hrvatskoj i regiji. Za osvajače šampionske titule i zlatnih medalja udruga Baranjski kulen i Turistička zajednica Baranje su izradile posebnu markicu Festivala kulena koju će najbolji kuleni moći koristiti na ambalaži proizvoda i u svim promotivnim aktivnostima.

Komentirajte prvi

New Report

Close