Domaći drvari radnike traže (i) u Ukrajini

Autor: Ana Blašković , 25. lipanj 2018. u 21:59
Na domaćem tržištu sve 'bolniji' manjak radnika/ Boris Ščitar/PIXSELL

Delegacija Hrvatskoj drvnog klastera prošli tjedan boravila je u regiji Zakarpati.

Suočeni s manjom radnika i problemom iseljavanja, domaći drvari prisiljeni su na razmatranje mogućnosti za hitan uvoz radnika.

U Ukrajini je u regiji Zakarpati prošlog tjedna boravila delegacija Hrvatskog drvnog klastera koju je predvodio Davor Zec, predsjednik Udruge za biomasu CROBIOM.

Iz tog klastera ističu da u toj regiji postoji interes lokalne stručne radne snage za poslove u hrvatskom šumarstvu, posebno za sječu i vuču koje se obavljaju po neto cijeni od oko 3 eura po kubnom metru.

"Čini mi se da se radi o dobrim stručnjacima koji već rade slične poslove u Poljskoj i drugim zemljama, a dolaze iz regije koja je okrenuta šumi i drvu kao lokalnim resursima", ističe Zec.

Dodaje da ljudi u Ukrajini na terenu nemaju puno informacija o potpisanom sporazumu između dvije vlada, stoga je namjera ubrzo dogovoriti sastanak s resornim ministrom Markom Pavićem u cilju pojašnjenja uvjeta zapošljavanja.

"Već se uočava kako smo u Hrvatskoj preskupi na bruto razini plaće. Nismo primijetili visoku tehnološku razinu u drvnoj industriji i imamo dojam da u Ukrajini za sada ne postoji kvalificirana radna snaga, posebno ne za upravljanje modernim tehnologijama prerade drva", zaključuje Zec. 

Komentirajte prvi

New Report

Close