Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Dolazak Yildirima otvara nam put neophodnom razvojnom ciklusu

Davor Žmegač, predsjednik Uprave Petrokemije.

Davor Žmegač
15. prosinac 2022. u 22:00
Davor Žmegač/ZLATKO PODHRASKI

Dvoznamenkast rast BDP-a u 2021. i rast u tekućoj godini su iza nas. Pred nama je razdoblje usporavanja gospodarstva, a očekuje se široka rasprostranjenost tog trenda. Javljaju se već i prvi dokazi koji upućuju da bi 2023. u recesiju mogla ući njemačka ekonomija, što povlači i ostatak Europe, pa onda, naravno – i nas.

Vlada RH pokazuje dobrodošlu opreznost u procjenama za 2023. – “plesanje” na rubu recesije kojoj se planira oduprijeti i nadalje značajnim proračunskim intervencijama i širokom paletom socijalnih mjera. Pristojan rast iz ove godine, upravljanje energetskom krizom te mogući priljev EU sredstava osnažuje pozicije Hrvatske, no nužno je snažnije unapređenje efikasnosti institucionalnog sustava, fiskalna konsolidacija i stvaranje okruženja za vrijeme koje dolazi, a puno je neizvjesnosti.

Za razliku od nekih drugih država (Njemačka, Poljska…), suradnja s velikim i energetski izloženim poduzećima u prevladavanju krize (izuzev državnih sustava poput HEP-a) nije bila u fokusu Vlade, koja se koncentrirala na potpore građanima i MSP-u u određenoj mjeri. Nastavak negativnih trendova nakon pandemije te energetskih i geopolitičkih poremećaja izvukao je gotovo sve rezerve kod dobrog dijela velikih gospodarskih sustava, što može biti prijetnja njihovoj održivosti, a može doći do značajnih udara u kratkom vremenu.

Petrokemija je u 2022. uspjela upravljati krizom koja je za nas počela već 2021., kada su krenule volatilnosti na energetskom tržištu, posebno plina kao naše glavne sirovine. Kako ni na razini Hrvatske niti EU-a još nije nađen zadovoljavajući pristup kako podržati rad energetskih izloženih velikih poduzeća, primjećuje se trend da ih svaka država pokušava na svoj način podržati.

Industrija mineralnih gnojiva EU je posebno pogođena energetskim volatilnostima u 2022.– u prosjeku gotovo 60% proizvođača nije radilo ili je radilo smanjenim kapacitetima. To je otvorilo pristup ne uvijek tržišnoj i okolišno usklađenoj konkurenciji iz trećih zemalja. Petrokemija u 2023. očekuje blag oporavak naših tržišta, zadržavanje cijena plina na razinama oko dva do tri puta višima od predkriznih i probleme s kretanjem cijena sirovina i proizvoda, te posebno snažni pritisak na cijenu rada.

Proces ulaska turske grupacije Yildirima u vlasničku strukturu Petrokemije tijekom 2023. donosi novu sinergiju, jasne vlasničke pozicije i otvaranje puteva neophodnom razvojnom ciklusu u okviru zelene tranzicije.

New Report

Close