Dolazak šefa Knightheada dokaz delikatnosti trenutka

Autor: Jadranka Dozan , 27. veljača 2018. u 14:04
Dolazak vjerovnika; Thomas Wagner, čelnik Knightheada/Marko Lukunić/PIXSELL

Premijer najavio kako će se ime novog povjerenika znati za dan, dva – ovaj put imat će i zamjenika.

Svatko je plakao nad svojom sudbinom, u polušali je sadržaj jednosatnog sastanka predstavnika vjerovnika Agrokora s premijerom Andrejem Plenkovićem opisala Marica Vidaković, prokuristica Kraša koja u privremenom vjerovničkom vijeću predstavlja srednje i velike dobavljače. U ozbiljnijem tonu, tema sastanka bila je nastavak pregovora, a sudionici su, kaže, “apsolutno potvrdili zainteresiranost za nagodbu”. Premijer ih je izvijestio o tijeku konzultacija za izbor nove izvanredne uprave, a za koji dan najavio je izaći s imenima povjerenika i zamjenika. Iz Vlade su službeno priopćili tek da su “vjerovnici izrazili punu potporu daljnjem nastavku procesa, postizanju nagodbe i uspješnom restrukturiranju poslovanja”. 

Kako bilo, na premijerov poziv na sastanak stigle su jake snage velikih financijskih vjerovnika, što se ujedno tumači i kao potvrda delikatnosti trenutka. Tako je u ime obvezničara, uz Andrewa Shannahana, došao i prvi čovjek Knightheada Thomas Wagner, koji je nakon sastanka demantirao šuškanja o prodaji tražbina te poručio da su “mnogo uložili u koncern te i dalje vjeruju u nagodbu”. Boje dviju ruskih banaka branili su Roman Nagaev i Riccardo Orcel kao predstavnici VTB-a, te Sergei Volk iz Sberbanka, čiji dolazak se smatra samo dodatnom potvrdom tvrdnji da je vodeća ruska banka spremna vratiti se za pregovarački stol i, kako su ovih dana poručili, “raditi na kompromisnom rješenju za Agrokor”. Od vjerovnika iz redova financijskih institucija na skupu je bio i dvojac Unicredita odnosno Zagrebačke banke, Miljenko Živaljić i Claudio Cesario, a iz redova dobavljača u provremenom vijeću Mato Brlošić koji u njemu predstavlja mahom već isplaćene male dobavljače.

S obzirom na trajanje sastanka i strukturu privremenog vijeća, neki promatrači iz kruga dobavljača kažu kako je malo vjerojatno da su na njemu dotaknuta neka konkretna pitanja koja još zahtijevaju preispitivanje ne želi li se da iza nagodbe ostanu veliki pravni rizici. Izglednije je da je fokus bio na načelnoj podršci da se s izborom novog povjerenika i njegovih zamjenika ubrzano nastave pregovori i da se nagodba postigne u rokovima predviđenim lex Agrokorom. Na tom tragu je i izjava predsjednika Udruge dobavljača Marina Pucara koji je u nedjelju ponovio kako dobavljači žele da se nagodba “dovrši do srpnja, a ne da se vraćamo na početne pozicije”. 
Međutim, u isto vrijeme neki drugi vjerovnici očito smatraju da se moraju rasvijetliti neki odgovori koji danas, zbog netransparentnosti u dosadašnjem postupku, izazivaju sumnje i kontroverze. Tako očito misle, primjerice, u Francku, koji je prema pisanju nekih medija, prošli tjedan Trgovačkom sudu uputio podnesak kojim traži da povjereniku naloži da se objave svi aneksi po Ugovoru o najstarijem kreditu (tzv. roll up). Zahtijevaju i objavu zapisnika s posljednje dvije sjednice privremenog vjerovničkog vijeća, kao i objašnjenje kriterija koji su primijenjeni u raspodjeli kvote tzv. robnog roll upa. Uza sve, traže i informacije o dosadašnjim isplatama starih tražbina, kao i one vezane uz tzv. granični dug Agrokora (nastao prije aktiviranja lexa, ali s dospijećem nakon 10. travnja 2017.), budući da bi se taj dug u namirenju trebao tretirati kao operativni te ne bi trebao biti predmetom pregovora o otpisima već samo dinamike isplate.

 Ostaje vidjeti kako će se nova izvanredna uprava u smislu startnih pozicija postaviti prema sve učestalijem propitivanju pojedinih postupaka i kriterija u dosadašnjem tijeku procesa.  
Kako odmiče vrijeme, jedina konstanta je, čini se, nervoza svih dionika. Iako ni pitanje tko će preuzeti posao Ante Ramljaka u Agrokoru nije bez utjecaja na ukupnu atmosferu, ono će za dan-dva ipak dobiti jasan odgovor. “Sve ide prema planu”, mirno je jučer s tim u vezi poručio predsjednik Sabora Gordan Jandroković. A i HNS-ov Milorad Batinić je u sličnom tonu na opaske o sporosti odlučivanja odgovorio da je “sporo onima koji ne donose odluke”.

Komentirajte prvi

New Report

Close