Dolazak saharske prašine ostavio je neželjene posljedice u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. lipanj 2024. u 08:31
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Na lošu kvalitetu zraka prema objašnjenju stručnjaka utječe saharska prašina.

Širom Hrvatske u subotu je pod utjecajem saharske prašine zabilježena loša i vrlo loša kvaliteta zraka, pokazuje trenutno stanje kvalitete zraka koje objavljuje portal Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj.

Zrak vrlo loše kvalitete popodne je izmjeren na postajama kod Rijeke: Kostrena – Martinšćica, Pavleki, Rijeka 2, Ulinj i Viškovo – Marišćina, te na postaji Zoljan kod Našica.

Loša kvaliteta zraka izmjerena je na postajama od Istre do Slavonije i Dubrovnika.

Zrak loše kvalitete pokazalo je pritom mjerenje na pet postaja u Zagrebu, na po dvije u Osijeku i u Splitu te na postaji Omišalj LNG.

Na lošu kvalitetu zraka prema objašnjenju stručnjaka utječe saharska prašina koja je u petak zahvatila dijelove Hrvatske, stvarajući fenomen zamućenog neba. Povećane čestice u zraku mogu nanijeti štetu zdravlju ljudi, posebice male djece te starijih osoba i plućnih bolesnika.

Portal Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj koji europskim indeksom kvalitete zraka prikazuje trenutno stanje kvalitete zraka u Hrvatskoj dostupan je na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Komentirajte prvi

New Report

Close