Dok za jedne vrijedi ‘plati 600 kuna pa ćeš zadržati vozačku’, drugi se izvlače zbog paradoksa

Autor: Poslovni.hr , 02. ožujak 2020. u 11:13
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Sve zemlje imaju neke oblike provjere.

Već sedam mjeseci liječnici obiteljske medicine u Hrvatskoj imaju neugodnu zadaću prijavljivati policiji (po mjestu prebivališta) svoje pacijente za koje pregledom utvrde da im je zdravstveno stanje pogoršano do te mjere da bi moglo dovesti do izazivanja prometne nesreće.

Kako piše Slobodna Dalmacija, u prošloj godini liječnici su prijavili gotovo 10 tisuća svojih pacijenata, a 8083 obavijesti zaprimljene su od 1. kolovoza 2019. godine, kad je stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. U protekle dvije godine ukupno je oduzeto 5526 vozačkih dozvola zbog ograničene zdravstvene sposobnosti, nesposobnosti ili pak neobavljenog izvanrednog zdravstvenog pregleda.

Obavezu prijavljivanja imaju i drugi liječnici kod kojih se pacijent liječi, ali uglavnom se na odgovornost prozivaju liječnici obiteljske medicine jer imaju kompletan uvid u zdravstveno stanje pacijenta.

Osim što je na ovaj način narušeno povjerenje između liječnika i pacijenta, dolazimo do situacije da obiteljske liječnike prisiljavaju da budu dežurne špije jer ih se kažnjava s 5000 do 15.000 kuna ako to ne učine, a svi drugi liječnici mogu i ne moraju prijaviti pacijenta.

Paradoks je da, ako ste neodgovorni, nitko vas ne može sankcionirati. Na primjer, nitko neće znati za vaše zdravstvene tegobe ako ne želite ići liječniku te vam neće moći ni oduzeti dozvolu, a vi ćete i dalje biti nesposobni.

Sve zemlje imaju neke oblike provjere, primjerice u Italiji svi vozači idu na preglede svake dvije godine. Kod nas je jednako i s dozvolama za oružje – izmijenjeni Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana vrijedi od 1. studenog 2018. – jednom kad je dobijete, nitko više neće provjeravati vašu sposobnost rukovanja oružjem.

Kada dobije izvješće od liječnika o promjeni zdravstvenog stanja ili tijeku liječenja vozača, policijska uprava ili postaja upućuje vozača na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled. Taj pregled košta od 500 do 600 kuna, a obavlja se kod ovlaštene zdravstvene ustanove i trgovačkog društva koji obavljaju djelatnost medicine rada i specijalista medicine rada u privatnoj praksi koje za to ovlasti ministar nadležan za zdravstvo, piše Slobodna Dalmacija.

Ako se na izvanrednom nadzornom zdravstvenom pregledu utvrdi da je vozač nesposoban ili ograničeno sposoban za vozača, ili se vozač ne podvrgne izvanrednom nadzornom zdravstvenom pregledu, donosi se rješenje o oduzimanju vozačke dozvole.

Vozač sam plaća naknadu za izvanredni nadzorni zdravstveni pregled ako se na njemu utvrdi da nije sposoban za vozača ili da je ograničeno sposoban, a ako se na tom pregledu utvrdi da je sposoban za upravljanje motornim vozilom, naknadu za pregled plaća policijska uprava, odnosno policijska postaja koja ga je uputila na pregled.

Komentirajte prvi

New Report

Close