Dok pljušte prozivke i pravdanja, muk o tome je li bilo još štetnih ugovora

Autor: Marija Brnić , 31. kolovoz 2022. u 07:00
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Zaredale optužbe, svako svakog demantira i negira bilo kakvu odrgovornost u slučaju Ine.

Svi koji su očekivali konkretnije informacije o tomu jesu li ugovori koje je direktor Inine Službe trgovine plinom Damir Škugor zaključivao s partnerima iz OMS Upravljanja jedini u kojima je Inin plin prodavan po fiksnim cijenama debelo ispod tržišnih i bez ikakvih zaštitnih klauzula, ostat će razočarani i nakon današnjeg sastanka Nadzornog odbora i Uprave. Naime, NO Ine tek će naložiti pokretanje izvanredne revizije poslovanja i ugovaranja poslova, iz kojega će se dobiti jasnija slika o stanju ugovorenih poslova i odgovornosti u menadžiranju nacionalnom naftnom kompanijom. No, ovaj slučaj malverzacije samo je ponovno gurnuo u prvi plan problematiku upravljanja Inom. Bivši predsjednik NO-a Ine Damir Vanđelić konačno se pojavio u medijima i pokušao objasniti kako je moguće da se ovakav slučaj mogao dogoditi u Ini. Tvrdi, još lani je uputio mail svim članovima Uprave i NO-a, te tadašnjem ministru gospodarstva Tomislavu Ćoriću, da Ina zaostaje i godišnje gubi 200 milijuna eura, ali da su reakcije izostale.

Kruške i jabuke?

Iz maila kojeg je u srpnju uputio Ćoriću i kolegama u NO-u Ine vidljivo je da Vanđelić ukazuje na bitno lošije rezultate koje ostvaruje Ina u odnosu na Mol, uspoređujući podatke o RoA i RoE za obje kompanije u razdoblju od 2015. do 2020. Vanđelić je ovu temu, kako se vidi iz maila, želio pogurati na sjednici NO-a kako bi se razgovaralo o poboljšanju poslovanja Ine. Problematika eksponencijalnog rasta cijena plina nije još bila tema niti vidljiva kroz rezultate, no s druge strane u Ini tvrde kako on nije nikad ukazao na spomenutih 200 milijuna eura koji nestaju. Po njima je i tema profitabilnosti Ine i Mola apsolutno neusporediva. Radi o dvije različito strukturirane kompanije, u kojima pojedine djelatnosti imaju posve različita učešća, te ih nije moguće tako pojednostavljeno komparirati.

Vanđelić je na jednoj od sjednica NO-a, u svibnju, otvorio i pitanje kadriranja, odnosno naglih promjena kvalitetnih menadžera na nižim upravljačkim razinama. Konkretno, radilo se o tri operativna direktora razine odmah ispod uprave – operativnom direktoru maloprodaje Vlatku Dujaniću, istraživanja i proizvodnje ugljikovodika Tvrtku Perkoviću, rafinerijske prerade Stjepan Nikolić, potom direktoru projekta izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji Rijeka Laszli Boda, direktoru strateškog razvoja Ine Damiru Miletiću, direktoru odjela za razvoj projekta biorafinerije Mladenu Ištuku, direktorici odjela korporativnih komunikacija i odnosa s javnošću Marini Burazer, te direktoru odjela domaće prodaje Andreju Šolaji i direktorici razvoja poslovanja s prirodnim plinom Davorki Tancer. Upravo se nakon njihovog smjenjivanja i dobrovoljnog razlaza uz otpremnine i pojavio Škugor na poziciji na kojoj je prije bila Davorka Tancer. Njegovom proboju, kako se tvrdilo neslužbeno u Ininim krugovima, a o čemu je pisao Nacional, “kumovao” je Tomislav Ćorić, danas na poziciji viceguvernera HNB-a. On je navodno kadriranje i pozicioniranje Škugora sugerirao predsjedniku Uprave Ine Sandoru Fasimonu, po preporukama predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Ćorić je promptno negirao takve tvrdnje.

“Nikad tijekom svog mandata u razgovoru s Fasimonom nisam inzistirao ili zagovarao bilo kakva kadrovska rješenje, pa niti u slučaju imenovanja Škugora. To samo po sebi znači da se nisam ni pozivao na predsjednika Vlade”, ustvrdio je Ćorić. A za Vanđelića i njegove tvrdnje o upozorenjima da Ina gubi novac, a na koje on nije reagirao kratko je kazao kako je “Vanđelić vrlo kreativan u iznošenju alternativnih činjenica”.

Vanđelić nije glasao protiv

Neosporno je da je Vanđelić u posljednje vrijeme mandata istupao javno skrećući pozornost na postojanje problema u funkcioniranju Ine i posebice o potrebi jače kontrole od strane države u odnosu na mađarski Mol, posebno u uvjetima energetske nesigurnosti u Europi. No, iz Ine komentiraju i kako o njegovoj dosljednosti govori i podatak da u šest godina koliko je proveo na čelu NO-a, on ipak niti jednom nije glasao protiv neke odluke.

Komentirajte prvi

New Report

Close