Dok-Ing želi preuzeti Gredelj u stečaju, imaju plan za oživljavanje

Autor: Suzana Varošanec , 09. srpanj 2020. u 07:58
Vjekoslav Majetić, osnivač Dok-Inga/T. Miletić/PIXSELL

Iz Udruge radničkih sindikata Hrvatske podržavaju ovo preuzimanje te njihov Željko Starčević koji zastupa većinu radnika navodi da čekaju odluku Odbora vjerovnika.

Vjerovnici stečajnog dužnika TŽV Gredelj, u ovom dugotrajnom stečaju zastupljeni su i kroz predstavnike u Odboru vjerovnika, na kojima je danas ponovo značajna odluka.

Na 25. sjednici danas bi se u sjedištu tvrtke trebali okupiti njegovi članovi oko glavne točke dnevnog reda, odnosno upoznavanja s ponudom za preuzimanje TŽV Gredelj u stečaju od strane tvrtke Dok-Ing, velikog hrvatskog izvoznika.

Vlasnik Dok – Inga Vjekoslav Majetić potvrdio nam je da su nakon analize donijeli odluku te predali ponudu za preuzimanje.

Ukratko, tvrdi da imaju kompletan plan za oživljavanje Gredelja, s naglascima na nastavku poslovanja, tehnološkom unaprjeđenju te velikim potrebama oko daljnjeg zapošljavanja, uz postojećih oko 400 radnika, koliko ih je angažirano na poslovima u okviru stečajnog postupka.

“Donosimo nove tehnologije, znanja i radna mjesta! U Gredelju bi radilo ukupno između 1100 i 1200 radnika”, izričit je Majetić.

Dobiju li podršku vjerovnika, Dok-Ing u sinergiji s američkim partnerom – tvrtkom NRE, kaže, ovim preuzimanjem namjerava realizirati planove glede širenja poslovanja Gredelja u svjetskim razmjerima.

800

milijuna kuna iznose potraživanja u stečaju TŽV Gredelja, a četiri su razlučna vjerovnika

Za NRE, tvrtku u vlasništvu američkih privatnih poduzetnika, Gredelj je godinama prerađivao lokomotive prema standardima naručitelja, i u tom kontekstu izvršio usluge na nekoliko stotina lokomotiva. Glede pojedinosti ponude koje se tiču financijske težine, Majetić se posve razumljivo nije htio očitovati, jer je ponuda u osjetljivoj fazi upoznavanja od strane Odbora vjerovnika.

“Tvrdim da jedino Dok-Ing može nastaviti proizvodnju Gredelja u Hrvatskoj. Kako je posrijedi najveća poslijeratna investicija u izgradnju nove zagrebačke tvornice, i Vlada bi se trebala pitati za budućnost Gredelja, jer nije prihvatljivo da u suprotnom slučaju npr. likvidacije tvrtke sve to propadne”, iznosi Majetić.

Iz Udruge radničkih sindikata Hrvatske podržavaju ovo preuzimanje te njihov Željko Starčević koji zastupa većinu radnika navodi da sa zanimanjem čekaju odluku Odbora vjerovnika.

“Ova stečajna trakavica traje već 8 godina, a 50 bivših radnika koji su vjerovnici u međuvremenu su i umrli. Nama radnicima je svejedno tko će doći kao vlasnik, samo da radnici dobiju ugovor za stalno i da tvrtka funkcionira, no ipak vjerujemo da će Dok-Ing sa svojim strateškim partnerima raditi odličan posao u niši šinskih vozila – ZET-ov tramvaja te HŽ-ovih novih prigradskih i regionalnih vlakova i lokomotiva, što je u interesu i hrvatske Vlade“, komentirao je Starčević.

Dok-Ing je naglašeno razvojna tvrtka s programima na strojevima koji najviše pridonose sigurnosti ljudi na različnim područjima rada. Najveće rezultate bilježe na tržištima Amerike i Afrike.

U core biznisu najveći izvoz imaju prema američkoj vladi, što Majetić ističe, dodajući i kako smatra prirodnim nastaviti zajednički posao, što znači osvajanje tržišta kroz reference koje imaju.

“Samo preuzimanje TŽV Gredelj pritom uopće nema utjecaja na naše temeljno poslovanje, već je za Gredelj znatna podrška naša svjetska reputacija i inovativnost koju donosimo sa svojim prisustvom”, kaže Majetić.

Ovo je ukupno druga ponuda, nakon prošlogodišnje od strane finske tvrtke (inače neprihvatljive vjerovnicima), a kojom se otvara perspektiva za okončanje stečaja. Stečajni upravitelj Tomislav Đuričin navodi da je u tijeku i dubinsko snimanje od strane dvije strane tvrtke iz željezničkog biznisa.

Moguće je da će odluka Odbora vjerovnika biti da se ponuda Dok – Inga otvori, a moguće je i da će se pričekati ostala dva investitora, kaže upravitelj. Potraživanja u ovom stečaju iznose oko 800 milijuna kuna, a četiri su razlučna vjerovnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close