Dok-ing Južnoj Koreji isporučio robota za razminiranje vrijednog 5,3 mil. kuna

Autor: Bernard Ivezić , 20. svibanj 2020. u 22:00
Tvrtka Vjekoslava Majetića nije otpuštala radnike, štoviše još će zapošljavati/TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL

Od početka godine uspješno posluju i u svoja druga dva najveća segmenta: robotima za vatrogastvo i upravljanje krizama i onima za rudarstvo.

Dok-ing, najuspješniji svjetski proizvođač robotskih vozila za razminiranje, usred pandemije je proširio poslovanje na tržište Južne Koreje. Zagrebačka tvrtka isporučila je u Seul svoj prvi robot za razminiranje marke MV-4.

On je začetak nove jedinice unutar južnokorejske vojske koji će se baviti udaljenim i robotskim metodama razminiranja. Posao, koji uključuje i edukaciju 11 tamošnjih vojnih stručnjaka, vrijedan je 5,3 milijuna kuna.

Osjetit će za 2-3 godine

Gordan Pešić, voditelj prodaje i razvoja poslovanja Dok-inga kaže da će se novi stroj koristiti u demilitariziranoj zoni između dviju Koreja, a uključuje i dodatne alate za potrebe čišćenja terena od mina.

“Ovo nam je prvi posao u Južnoj Koreji, a postoji i namjera proširenja suradnje tako da smo vrlo zadovoljni”, kaže Pešić.

Dodaje da od početka godine, uz Južnu Koreju, najviše surađuju sa SAD-om. Pešić kaže da su u 2020. američkoj vojsci isporučili tri svoja robota za razminiranje što je nastavak lanjskog ugovora u sklopu kojeg je lani isporučeno već šest Dok-ingovih robota.

Navodi da Dok-ing nije imao problema s poslovanjem zbog pandemije. “Dosta ugovora uspjeli smo potpisati prije pandemije, a obrambena industrija s kojom dosta surađujemo je veliki stroj koji se sporo ubrzava, ali i sporo usporava tako da mi računamo da ćemo posljedice pandemije osjetiti u segmentu razminiranja kroz dvije do tri godine”, kaže Pešić.

Pojašnjava da su lani rasli u odnosu na godinu prije. Rast očekuju i ove godine, a vrh rasta, koji im dolazi u ciklusima, očekuje u 2021. Međutim, pojašnjava da unatoč tome imaju problema. “Nama su veći problemi vezani za dobavljače na koje utječe pandemija nego druge stvari, konkretno su nam izazov dobavljači sirovina, ali i tu se uspješno nosimo s time”, kaže Pešić.

Dodaje da imaju stotinjak zaposlenih u Zagrebu, još 30 u Slunju i 30 u tvrtki u Južnoj Africi koja pruža podršku za njihove operacije za rudnike. Ističe da nisu imali otpuštanja i da sad zapošljavaju. Dok-ing je od početka godine uspješno poslovao i u svoja druga dva najveća poslovna segmenta: robotima za vatrogastvo i upravljanje kriznim situacijama te onima za rudarstvo.

U vatrogastvu su osvojili nove ugovore o kojima Pešić kaže da ne može govoriti. U segmentu Dok-ingovih robota za rudarenje, koji su specifični i po tome što sada uz dizelski pogon imaju i izvedbe na električni pogon, tzv. XLP i XLPD roboti, zagrebačka tvrtka dobila je ove godine priznanje iz Rusije.

Dobri za opasne operacije

U ruskom rudniku urana “No.8 ‘PIMCU’ PJSC” tamošnji znanstvenici navode da su zahvaljujući Dok-ingovu novom XLPD robotu, koji može ući u dosad teško dostupna područja, uspjeli povećati efikasnost izvlačenja rude do 43 posto.

U tim pak teško dostupnim područjima nalazi se pak 30 posto naslaga urana u tom rudniku. Pešić kaže da posljednjih 15 godina takve robote, ali dizelske verzije, isporučuju od Rusije preko Kanade i SAD-a sve do Čilea i Južnoafričke republike. U Africi se s takvim robotima kopa platina i dijamanti, u Kanadi se koriste u naftnim operacijama, a u Čileu za kopanje bakra.

“Riječ je o razvojnom programu koji se pokazao vrlo dobar i s velikim mogućnostima, jer osim za samo kopanje takvi su roboti dobri i za opasne operacije unutar rudnih postrojenja, primjerice čišćenja ispod pokretnih traka koje prenose rudaču tako da očekujemo proširenje posla te kroz primjenu električnih modela i modernizaciju postojećih operacija”, zaključuje Pešić.

Komentirajte prvi

New Report

Close