‘Dok EU-hrana pojeftinjuje, domaći dižu cijene’

Autor: Poslovni.hr , 13. svibanj 2013. u 14:02
Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Poskupljuje li ili pojeftinjuje hrana, hoćemo li kad uđemo u Europsku uniju na prehranu trošiti manje ili više – u javnosti ovih dana vladaju posve oprečna mišljenja, primjećuje Glas Istre.

Poskupljuje li ili pojeftinjuje hrana, hoćemo li kad uđemo u Europsku uniju na prehranu trošiti manje ili više – u javnosti ovih dana vladaju posve oprečna mišljenja, primjećuje Glas Istre. Naime, dok neke od velikih prodajnih kuća na sva usta reklamiraju pojeftinjenja te hrvatskim građanima nude "dobrodošlicu u uniju niskih cijena", domaća prehrambena industrija ne slijedi ovaj trend, navode u tekstu.

"Dapače, Dukat primjerice najavljuje poskupljenje mlijeka i mliječnih prerađevina, a za njim će, još uvijek neslužbeno, po svemu sudeći cijene korigirati i Vindija. Recimo da je Lidl u protekla tri tjedna tako snizio cijene svojih sladoleda, zatim suhomesnatih proizvoda (od pet do 17 posto), a trenutno je u tijeku treći tjedan pojeftinjenja u kojem se cijene snižavaju mlijeku i odabranim mliječnim proizvodima. Iz Bille također vele da će nakon ulaska u Europsku uniju svakako pojeftiniti neki uvozni proizvodi", piše list.

"Proizvođačka industrija, s druge strane, očito ne prati trgovački trend pojeftinjenja. Dukatovi proizvodi uskoro poskupljuju za od deset do 25 posto, a poskupljenje pravdaju drastičnim poskupljenjem troškova proizvodnje, ali i aferom s pronađenim alfatoksinima u mlijeku, zbog čega su proizvođači mlijeka imali velike štete te prvi kvartal završili u minusu. I dok stručnjaci, ali i sindikati, upozoravaju da se, na ovaj način, radi pritisak na domaće proizvođače i otvara prostor za ulazak na tržište jeftine uvozne hrane koja je često slabije kvalitete, građani, pritisnuti dugovima, raduju se svakom, pa i najmanjem pojeftinjenju. No, i tu su vrlo skeptični", piše B. Petrović za Glas Istre.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close